Boris Johnson uyardı: "Uygarlık Roma İmparatorluğu gibi çökebilir"

Johnson'a göre insanlık ve toplum "olağanüstü bir hızla geriye gidebilir"

Johnson, iklim değişikliği konusundaki fikirlerinin başbakan olduktan sonra değiştiğini söyledi (Reuters)

Boris Johnson kontrolden çıkan iklim değişikliği durdurulmadığı sürece uygarlığın "Roma İmparatorluğu gibi" çökebileceğine dair bir kıyamet uyarısında bulundu.

Birleşik Krallık Başbakanı, Roma'daki G20 zirvesine giderken COP26 zirvesinde iklim acil durumunu durdurmak için bir anlaşma yapılmadığı takdirde dünyanın, ünlü imparatorluğun yıkılmasından sonra olduğu gibi "geriye gidebileceğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Johnson, "İnsanlık, uygarlık ve toplum ileri olduğu kadar geriye de gidebilir ve yanlış gitmeye başladıklarında olağanüstü bir hızla yanlış gidebilirler" dedi.

Bunu Roma İmparatorluğu'nun gerilemesi ve çöküşünde gördünüz.

Bugün iklim değişikliğiyle mücadelede doğru adımları atmazsak uygarlığımızın, dünyamızın da geriye gittiğini görebileceğimiz doğru.

Başbakan, iklim değişikliğinin neden olduğu çatışmalara ve gıdayla su kıtlığına işaret ederek "Gelecek nesillere sahip olduğumuzdan çok daha az kabul edilebilir bir hayat bırakabiliriz" dedi.

Bunun yüzleşmemiz gereken bir gerçek olduğuna dair hiçbir şüphe yok.

Tekrar Romalıların çöküşü örneğine işaret eden Başbakan, "İnsanlar okuma yazma ve düzgün çizme yeteneğini kaybetti. Romalıların kullandığı inşa etme yollarını unuttular" diye konuştu.

Durumu aynı zamanda bir futbol maçına da benzeten Johnson şöyle söyledi: 

Eğer bu devre arası olsaydı, 5-1 gerideyiz derdim. Daha gidecek çok yolumuz var ama başarabiliriz.

Johnson diğer G20 liderlerine karbondioksit salımlarını azaltma taahhütlerini güçlendirme çağrısında bulunmadan önce gazetecilere "Portakal kabuğunu tükürüp sahaya geri dönmeliyiz" dedi.

İklim değişikliğiyle alay ettiği gazetecilik kariyerinden sonra köklü bir değişim geçirdiğini kabul eden Johnson, dönüm noktasının ancak başbakan olduktan sonra geldiğini söyledi. 

Johnson, 2019'da Downing Sokağı'na gelmesinden kısa süre sonra devletin bilim insanlarının kendisini bilgilendirdiğini belirtti. 

Konuyu bana baştan sona anlatmalarını istedim, sıcaklık grafiğinde yukarıya doğru çıkan neredeyse dik eğriye bakarsanız, insan kaynaklı iklim değişikliğini görürsünüz, bundan şüphe etmek çok zor.

Bu benim için çok önemli bir andı. Bugün söylediklerimi bu ana borçluyum.

Karbon ayak izini düşürmek için daha az et yiyip yemediği sorulan Johnson şu cevabı verdi:

Her şeyden biraz daha az yiyorum, bu da çevre dostu bir davranış olabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU