Tayvan lideri Tsai Ing-wen: Çin'den gelen tehdit her geçen gün büyüyor

Ing-wen ABD askerlerinin Tayvan ordusunu eğitmek üzere adada bulunduğunu ilk kez doğruladı

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, "23 milyon Tayvanlının hak ettiği özgürlüğe sahip olmasını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu

Çin'le arasındaki tansiyon son dönemde yükselen Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen bazı açıklamalarda bulundu.

ABD merkezli CNN International'la yaptığı ve bugün yayımlanan röportajda Ing-wen, Pekin'den gelen tehdidin her geçen gün büyüdüğünü öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayvan lideri Japonya, Avustralya ve Güney Kore gibi bölgedeki diğer devletleri kendilerine destek vermeye çağırdı.

Daha fazla diyaloğun yanlış anlaşılmaları ve sorunları azaltabileceğini söyleyen Ing-wen, Çin'in bölgedeki planları "çok değiştiği" için tansiyonun yükseldiğini iddia etti.

Ayrıca Tayvan lideri ABD askerlerinin Tayvan ordusunu eğitmek üzere adada bulunduğunu ilk kez doğruladı. Ing-wen, ABD'yle aralarında savunma kapasitesini geliştirmeye yönelik geniş bir işbirliği bulunduğunu ve asker sayısının düşünüldüğünden az olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın "Tayvan'ın saldırıya uğraması durumunda adayı savunmaya kararlı olduklarını" yönündeki yorumları hatırlatılan Ing-wen, "Ana karanın (Çin Halk Cumhuriyeti) size kaşı harekete geçmesi halinde ABD'nin sizi savunacağına inancınız var mı?" sorusuna şu cevabı verdi:

ABD ile uzun dönemli ilişkilerimiz göz önüne alındığında evet, inancım var.

Ing-wen, ABD Kongresinin ve halkının desteğini de arkalarında hissettiklerini sözlerin ekledi.

Çin-Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı. Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil etmişti 

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı. Tayvan o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 22 Ekim'de yaptığı açıklamada, son dönemde sınırında askeri hareketliliğin arttığı Tayvan'ın saldırıya uğraması durumunda adayı savunmaya kararlı olduklarını söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin buna tepki gösterip Tayvan meselesinin Çin'in iç meselesi olduğunu ve hiçbir dış müdahaleye izin vermeyeceklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise iki gün önce Tayvan'ın Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarına katılması ve BM faaliyetlerinde rol alması için çağrıda bulundu.

Pekin yönetiminin Tayvan İşleri Dairesi Sözcüsü Ma Xiaoguang bu açıklamayı eleştirdi:

Birleşmiş Milletler egemen devletlerden oluşan bir uluslarararası örgüttür. Tayvan ise Çin'in bir parçasıdır. Çin Halk Cumhuriyeti bütün Çin'in tek yasal yönetimini temsil eder. Tayvan'ın Birleşmiş Milletler'e katılma hakkı yoktur.

 

Independent Türkçe, CNN International, AA, Euronews Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU