"Futbolcu fabrikası" Ajax, Avrupa'yı domine etti

Avrupa'nın en çok futbolcu yetiştiren kulübü Ajax, kendisi dahil 54 kulübe 81 futbolcu katkısıyla bu alanda zirveye oturdu. Avrupa'nın beş büyük liginde ise Real Madrid ile Barcelona ilk sırayı paylaştı

Ajax, Avrupa'nın yetiştirici kulüpleri arasında ilk sırada yer aldı / Fotoğraf: @AFCAjax

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), 31 elit ligde en çok futbolcu yetiştiren ve ihraç eden kulüpleri raporladı.

Araştırmada aralarında Avrupa'nın 5 büyük ligi olarak kabul edilen Almanya (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga) ve İtalya'nın (Serie A) da yer aldığı 31 ligde mücadele eden takımların oyuncuları baz alındı.

Buna göre 31 ligin tamamında en çok oyuncu ihraç eden takım Hollanda'dan Ajax oldu.

Avrupa'nın 5 büyük liginde ise Real Madrid ile Barcelona zirveyi paylaştı. Öte yandan 22'şer oyuncu yetiştirerek transferini sağlayan kulüp sayısı 8'de kaldı.

19 ligden 53 takıma 71 futbolcu veren Ajax, zirvede

Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakiplerinden Ajax, "De Toekomst" adındaki altyapı tesisleriyle Avrupa'nın önde gelen yetiştirici kulüpleri arasındaki yerini perçinledi.

Hollanda ekibi, yetiştirdiği 81 oyuncu ile Avrupa'nın "futbolcu fabrikası" oldu. Kırmızı-beyazlılar ayrıca antrenman endeksinde de (102,3) açık ara lider konumda

Amsterdam temsilcisi yetiştirdiği futbolcuların 10'unu bünyesinde tutarken, 14 Hollanda takımına 30 oyuncu transfer etti. 

 

 

Ajax ayrıca Avrupa'nın 5 büyük liginin yanı sıra aralarında Türkiye'nin de olduğu 18 ligden 39 kulübe futbolcu katkısı verdi.

Premier Lig'de 4, Ligue 1'de 6, La Liga'da 1, Serie A'da 4, Bundesliga'da 5 ve Türkiye Süper Lig'de 2, Belçika'da 3, Portekiz'de 1 Ajax kökenli oyuncu aktif kariyerini sürdürüyor.

Shakhtar Donetsk, 31 lig arasında en çok futbolcu yetiştiren ikinci kulüp olarak kayıtlara geçti. 

Toplam 75 oyuncuyla listede ikinci sıraya oturan Ukrayna temsilcisi, antrenman endeksinde 66,3 oranda kaldı.

Listenin üçüncü sırasında yine Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakiplerinden Sporting Lizbon'un yer alması dikkat çekti. Yeşil-beyazlılar, 70 oyuncu yetiştirip ihraç etmesinin yanı sıra yüzde 91,8 antrenman endeksiyle kayıtlardaki yerini aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Real Madrid'den 22 kulübe 34 futbolcu

Avrupa'nın beş büyük ligi olarak kabul edilen Premier Lig, La Liga, Bundesliga, Serie A ve Ligue 1'de yer alan takımların yetiştirdikleri oyuncular da listede ayrıca kategorilendirildi.

Buna göre La Liga temsilcileri Real Madrid ile Barcelona, 42'şer oyuncu ihracatıyla zirvede yer aldı. 

Madrid temsilcisinin antrenman endeksi yüzde 66,4 orana ulaşırken, Katalan ekibinde bu rakam 61,9 oldu.

Başkent ekibi, yetiştirdiği 42 futbolcunun 8'ini bünyesinde bulundururken, 34 ismi İspanyol takımları başta olmak üzere 22 farklı kulübe transfer etti.

 

 

Cadiz'e 5, Levante'ye 3 olmak üzere İspanyol kulüplerine toplam 26 oyuncu veren eflatun-beyazlılar, Premier Lig'e 4, Serie A'ya 3 ve Ligue 1'e 1 oyuncu transfer etti.

Söz konusu listenin ilk 10 sırasında Fransa'dan 4 kulüp yer aldı.

Olmypique Lyon 32 futbolcu üçüncü olurken Stade Rennais ile PSG 30'ar oyuncuyla sıralamayı takip etti. Listenin 6. sırasında yer alan diğer Fransız temsilcisi ise St. Etienne (25 futbolcu) oldu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU