BM: Afganistan'da açlık kapıda, milyonlarca kişi göç etmekle açlıktan ölmek arasında seçim yapmak zorunda kalacak

WFP Direktörü Beasley, Afganistan'daki gıda sıkıntısı için "Felaket için geri sayım yapıyoruz" dedi

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da 22,8 milyon kişinin bu kış ciddi gıda sıkıntısı yaşayacağı uyarısında bulundu.

Afganistan'da dünyanın en kötü insani krizlerinden birinin yaşadığına dikkati çeken WFP İcra Direktörü David Beasley, "Felaket için geri sayım yapıyoruz" dedi.

Beasley,“Bu kış, hayat kurtarmak için yardımlarımızı hızlandırmadığımız takdirde, milyonlarca Afgan göç etmekle açlıktan ölmek arasında seçim yapmak zorunda kalacak”ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

3,2 milyon çocuk akut yeteriz beslenme tehlikesiyle karşı karşıya

WFP, bu yıl ilk kez Afganistan'da kent sakinlerinin kırsal kesimdekilere yakın oranda gıda güvensizliği yaşadığını bildirdi. 

Öte yandan örgüt, ülkedeki insani krizin üstesinden gelmek için her ay 220 milyon dolara ihtiyaç duyduğunu ancak söz konusu ihtiyaca kıyasla uluslararası toplumun mevcut yardım taahhütlerini "okyanusta bir damla" olarak niteledi.

WFP verileri, Afganistan'da nüfusun yarısından fazlasının akut gıda güvensizliği, 5 yaş altı yaklaşık 3,2 milyon çocuğun da akut yetersiz beslenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösterdi.

Ülkedeki Afganların yiyecek almak için evlerindeki eşyaları sattığı ve kadınların çöp kutularından çocukları için yemek topladığı kaydedildi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Qu Dongyu, kış aylarının Afganistan'da milyonlarca insanın ölümüne yol açabileceğini belirterek, yapılan yardımları hızlandırmak ve genişletmek için etkin bir şekilde çalışılması gerektiğini söyledi.

 

Independent Türkçe, AFP, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU