Benzine 44 kuruşluk bir zam daha: Pompaya da yansıyacak

25 Ekim Pazartesi gecesi yürürlüğe girecek zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 8,40 TL’ye, Ankara’da ve İzmir’de 8,50 TL’ye yükselmiş olacak

Fotoğraf: AA

Dolar kurundaki yükselişin ardından  benzinin litresinde 44 kuruşluk zam kararı alındı.

Sozcu.com.tr’den Emre Deveci'nin haberine göre, zam 25 Ekim Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan geceden itibaren geçerli olacak.

Benzine 16 Ekim’de pompa fiyatına yasıyan 14 kuruşluk zam gelmişti.

Gelecek son zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 8,40 TL’ye, Ankara’da ve İzmir’de 8,50 TL’ye yükselmiş olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ÖTV sıfırlandı

Motorin, benzin ve LPG’de eşel mobil sistemi kapsamında ÖTV sıfırlanmış durumda, bu nedenle zamların tamamı pompa fiyatına yansıyor.

Litre başına benzinde 2,53 TL, motorinde 2,05 TL, LPG’de 1 TL olan maktu ÖTV, eşel mobil sistemi kapsamında sıfırlanmış durumda.

Eylül başında 8,27 olan dolar/TL, enflasyon artarken ve dünyada para politikasında sıkılaşma adımları atılırken Merkez Bankası’nın faiz indirmeye başlamasıyla dün 9,66’yı görerek rekor tazelemişti.

Geçen sene nisanda 20 doların altını gören Brent tipi petrolün varil fiyatı, son günlerde 85 dolar civarında hareket ediyor. Hem petrol hem de dolar/TL’deki yükseliş, akaryakıt fiyatlarında güçlü zamları da beraberinde getiriyor.

Çift hanerli fiyatlar geliyor

Dolar/TL’de çift haneye yaklaşılırken, akaryakıt sektörü de çift haneli benzin ve motorin fiyatları için hazırlıklara başladı.

Bayiler, litre fiyatlarının listelendiği tabelaları ikisi ana rakam, ikisi de virgül sonrası küsurat olmak üzere dört haneli rakamlara hazırlamaya başladı.

Hem dolar ve petroldeki artış hem de hükümetin sıfır ÖTV uygulamasından vazgeçmesi ihtimali, akaryakıtta çift hanenin yakın zamanda görülebileceği beklentisi yaratmış oldu.

"Benzinin fiyatı 11 liraya çıkabilir"

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş da devletin EMS’yi geliştirmemesi halinde akaryakıt fiyatlarında, benzinde 2 lira 53 kuruş, motorinde 2 lira 5 kuruş ve LPG de litrede 1 lira KDV eklenmek zorunda kalınacağına dikkati çeken Aktaş, "Bu da benzinde fiyatın litrede 11 liraya çıkması demektir." diye konuşmuştu.

 

 

 

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU