BİDER Başkanı: Bitlis Belediyesi'nden sökülen Kürtçe tabela yerine konulmayacak

Bitlis Belediye binasındaki Kürtçe tabela 15 Nisan tarihinde Belediye Başkanı Tanğlay'ın talimatıyla sökülmüştü

Bitlis'te indirilen Kürtçe tabelanın tartışmaları sürüyor / Fotoğraf: Twitter

Bitlis İli ve İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Derneği (BİDER) Başkanı Selahattin Ersezer, Bitlis Belediyesi binasındaki Kürtçe tabelanının indirilmesinin ardından süreci yakından izleyen isimlerden biri. 

Kürtçe tabelanın yeniden belediye binasına konulmasını isteyen Ersezer, konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşmuş ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz'ün 9 Haziran'da derneklerine yaptıkları ziyaret sırasında "Tabelanın üç gün içerisinde yeniden yerine konulacağını" söylediğini aktarmıştı. 

 

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ve BİDER Başkanı Selahattin Ersezer.jpg
AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ve BİDER Başkanı Selahattin Ersezer / Fotoğraf: BİDER


Demiröz'ün verdiği sürenin dolduğu gün, BİDER ve diğer Bitlis hemşehri dernekleri AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in İstanbul'daki ofisinde bir araya geldi. 

Toplantıya Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay da katıldı. 

BİDER Başkanı Ersezer'in aktardığına göre, Kürtçe tabela konusu yeniden açıldığında Belediye Başkanı Tanğlay, “Sadece Kürtçe tabelayı indirmedik, dört tabeladan Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) yazılı tabelayı da indirdik” dedi. Tabelanın yeniden asılıp asılmayacağına dair net bir açıklama yapmadı. 

Toplantıda Ersezer söz aldı ve AK Parti Milletvekili Kiler'e "AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Demiröz indirilen tabelanın üç gün içerisinde tekrar yerine takılacağı sözünü vermişti, niye hala takılmadı" diye sordu. 

Yine Ersezer'in aktardığına göre; Kiler, "Konuştuk, en güzeli ilgili yere takılacak" yanıtını verdi. 

Ancak "en güzel yer" in neresi olduğu ve bunun ne zaman gerçekleşeceği soruları havada kaldı. 

Ersezer'e göre bu tavır "Belediye Başkanı'nın Kürtçe tabelayı yerine takmaya niyeti olmadığını" gösteriyor. "Oyalama taktiğini kullanarak zaman kazanmak istiyorlar. Başkan kimseyi dinlemiyor ve meseleyi 23 Haziran’a kadar geçiştirmek istiyorlar" diyor.  

Ersezer, bu sözleri AK Parti Milletvekili Vahit Kiler'e de söylediğini aktardı. 
 

62459100_475630043243277_6114585673337929728_o.jpg
AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Bitlisli STK temsilcileriyle / Fotoğraf: BİDER


Independent Türkçe tartışma başladıktan sonra çeşitli defalar Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay'a ulaştı. Ancak Tanğlay konuyla ilgili bir açıklama yapmak istemedi.  

3 Haziran tarihinde Bitlis Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada "2014 yılında Bitlis halkına sorulmadan asılan tabelanın, Bitlis halkı nezdinde bir kıymeti harbiyesi yoktur, olmamıştır. Tabelanın kaldırılmasının 47 gündür fark edilmemiş olması bile tabelanın belediyecilik hizmetinde önemsiz bir unsur olduğunun ve halkımızın bu durumu umursamadığının göstergesidir" denilmişti. 

Kürtçe tabelanın asıldığı 2014 yılında Bitlis Belediyesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeydi. 

Yerel seçimin yapıldığı 31 Mart sonrasında Tatvan'da da belediye binasındaki Kürtçe tabela yerinden sökülmüştü. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU