Babacan: Erdoğan, siyasal şiddete karşı durmazsa, ortaya çıkacak olayların bizzat sorumlusu olacaktır

"Siyasi cinayet" tartışmalarıyla ilgili konuşan Babacan, "Her topa giren, en küçük bir köşe yazısına, en küçük bir televizyon yorumuna anında cevap veren ülkenin şu andaki Cumhurbaşkanı böylesine önemli bir konuda sessiz kalamaz" dedi

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin il başkanları toplantısında açıklamalarda bulundu.

"Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" için 6 partinin bir araya gelerek başlattığı çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babacan, "Bu görüşmelerdeki hedef, anayasa değişikliğiyle ilgili konularda en azından ilkeler bazında mutabakat sağlayabilmek" dedi.

Babacan, seçimlerden önce iyi bir hazırlık yapıldığı ve mutabakat sağlandığı takdirde, güçlendirilmiş parlamenter sistem için gereken anayasa değişikliğinin seçimden sonra ilk 6 ay içinde tamamlanabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Siyasi cinayet" tartışmaları

Konuşmasında, "siyasi cinayet" tartışmalarına ilişkin konuşan Babacan, "Siyasi şiddetin 80'li-90'lı yıllardaki gibi yeniden hayatımıza girmesinden ben ülkem adına hicap duyuyorum. Bu tür olayların iktidar ortakları tarafından mazur görülmesini veya masumlaştırılmasını son derece vahim buluyoruz" dedi.

"Madem tek yetkili olmak istediğiniz, tek sorumlu da sizsizni"

Babacan, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik de eleştirilerde bulundu.

Babacan, Bu ülkenin şu andaki Cumhurbaşkanı her konuda tek yetkili olmak istedi. Tüm yetkiyi tek elinde toplayan kişi, aynı zamanda tüm sorumluluğu da kendi üstüne toplayan kişi olur. Yetki bende olsun sorumluluk gördü mü kaçayım. Böyle bir kolaycılık yok. Madem tek yetkili olmak istediniz, tek sorumlu da sizsiniz. Suçu başkasına atamazsınız" diye konuştu.

"Siyasi şiddet" konusunda Erdoğan'ın sessiz kaldığını da vurgulayan Babacan şöyle devam etti:

Ben Sayın Erdoğan'dan derhal siyasal şiddete karşı açık bir duruş ortaya koymasını talep ediyorum. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak talep ediyorum. Olan biteni sadece izleyen, bunlar daha iyi günleriniz diyen, muhalefeti ülke yönetimine talip olmamaya davet eden bu tutum ülkemiz adına son derece tehlikeli bir ortama zemin hazırlamaktadır. Ülkenin şu andaki Cumhurbaşkanı siyasal şiddete karşı açık bir duruş ortaya koymazsa bu ortadan cesaret alacaklar olacaktır. Ortaya çıkabilecek olayların da bizzat sorumlusu Sayın Erdoğan'ın kendisi olacaktır. Eğer bu sorumluluktan uzak durmak istiyorsa, bundan sonra olabileceklerin günahından vebalinden bir miktar da olsa kendini uzaklaştırmak istiyorsa çıksın bugün desin ki 'ben siyasal şiddete karşıyım, kolluk kuvvetlerine talimat veriyorum, yargıya da içeriden talimat mı verir ne yapar bilmeyiz ama en azından yargıdan da beklentisini ortaya koysun ve desin ki biz barış ve huzur içinde siyaset ortamı istiyoruz Türkiye'de, siyasal şiddeti istemiyoruz desin. 

Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda açıklama yapması gerektiğini belirterek "Her topa giren, en küçük bir köşe yazısına, en küçük bir televizyon yorumuna anında cevap veren ülkenin şu andaki Cumhurbaşkanı böylesine önemli bir konuda sessiz kalamaz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU