Lübnan'dan Afganistan'a!

Hikmet sahibi nasihat dinleyendir. "Yeter artık, bu saçmalık kabul edilemez ve hoş görülemez" demek gerekir

Fotoğraf: Reuters

Bazı haberler, coğrafyası uzak, meseleleri farklı da olsa ancak bütüncül bir bakış açısıyla baktığımızda anlaşılabiliyor.

Haber ajansları bugün uzun süredir bizi meşgul eden konuların tahrif edilme sürecini özetleyen iki haberi acil koduyla geçti.

İlk haber önceki gün (cumartesi) öğle saatlerinde Lübnan Elektrik Şebekesi'nin tamamen hizmet dışı kaldığını, önümüzdeki pazartesiye (bugün) kadar veya birkaç gün çalışmasının pek olası olmadığını ve ordunun yakın zamanda olmasa da akaryakıt stokunu kullanma girişimleri olduğunu ifade etti.

İkinci haber, Taliban'ın Dışişleri Bakanı'nın cumartesi günü Doha'da bir ABD heyetiyle görüşme yaptığı ve Afgan heyetinin görüşmede, ABD'nin merkez bankası rezervleri üzerindeki yasağı kaldırmasını talep ettiği şeklindeydi.

Taliban yetkilisi, Washington'un Afganlara koronavirüs aşısı sağlayacağını, Taliban heyetinin Amerikalılarla insani yardım görüşmesine odaklandığını ve iki ülke arasında "yeni bir sayfa açılması" için görüşüldüğünü duyurdu.

İlk haberde, İran müdahale edene kadar bir zamanlar radyasyon kaynağı olan bir ülke ile karşı karşıyayız. Ancak bu ülkede devletten daha etkin hale gelmiş bir Hizbullah var. Hizbullah, her türlü suç ve terör eylemlerine imza atmaktadır.

Hizbullah'ın suçları ve terörü sadece devletin yıkıldığı ve suikastlerin yapıldığı Lübnan'da değil, terörün ve uyuşturucu ticaretinin yapıldığı Irak, Yemen, Suriye, Afrika ve Güney Amerika'ya da ulaştı.

İran'ın Hizbullah eliyle Lübnan'da gerçekleştirdiği tüm bu yıkımın sonucu, "Lübnan'ın elektrik şebekesinin tamamen hizmet dışı kalması" şeklinde kendini gösterdi. İran, Lübnan'ı, İsrail'i haritadan silmek için bir direniş cephesi olarak görüyor.

Afganistan haberlerine gelince, onlarca yılını teröristleri barındırarak harcamış ve kendilerini geliştirmemiş "mücahitlerle" karşı karşıyayız.

İslam Emirliği sloganı altında yönetime geri döndüler, şimdi ise ABD yardımı için yalvarıyorlar!

İslam Emirliği iç savaşlar, şiddet, terör ve Afganların baskılanmasından başka bir şey olmayan tüm bu "cihat" mücadelesinden sonra bugün birdenbire ABD ile "yeni bir sayfa açmak" istiyor.

Tüm bu savaşlardan ve sahte sloganlardan sonra Washington ile Amerikan insani yardımlarının alınmasını tartışıyor.

Taliban ayrıca, ABD'lilerle merkez bankası rezervleri üzerindeki yasağın kaldırılması ve Washington'un Afganlara koronavirüs aşıları sağlama konusunu görüştü.

Bu iki ülkenin trajedilerinden daha büyük bir trajedi var mı?

Birileri, Lübnan'a ve Afganistan'a yardım etseydik durumlarının daha iyi olacağını söyleyebilir; aynı şey Gazze'deki Hamas için de söyleniyor ancak bu doğru değil.

Bu gruplar temelde bir devlet inşa etmekle, istikrarı sağlamakla ve ulusal birlik kurmakla ilgilenmedikleri gibi ne kalkınmayla ne eğitimle ne de devletin en küçük herhangi bir sorumluluğunu yerine getirmekle uğraşmazlar.

Bütün dertleri iktidara ulaşmak ve yıkıcı ajandalarını hayata geçirmektir. Normal insanların yaşadığı dünyadan başka bir dünyada yaşarlar.

Hikmet sahibi nasihat dinleyendir.

"Yeter artık, bu saçmalık kabul edilemez ve hoş görülemez" demek gerekir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU