Orgeneral Metin Temel: Siyasi polemiklerin odağındaki komutan

2. Ordu Komutanlığı'ndan alınarak pasif göreve çekilen Temel 24 Haziran seçimleri öncesi siyasetin gündemindeydi. Temel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İnce'yi eleştiren sözlerini alkışlayınca seçim dönemindeki en hararetli polemiğin kahramanı olmuştu

Afrin'deki YPG varlığına son vermek amacıyla gerçekleştirilen Zeytindalı Harekatı'nı yöneten İsmail Metin Temel, harekatın ilk günlerinde ele geçirilen kritik önemdeki Burseya Dağı'ndaki mevzileri ziyaret etmişti

2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel’in, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı’na atanması 'sürpriz bir karar' olarak değerlendirildi. Çünkü Temel, 24 Haziran seçimlerinde çok sert bir siyasi polemiğin kahramanıydı ve o polemikte iktidar kanadının büyük desteğini görüyordu.

Polemiğin fitilini ateşleyen; Ak Parti’nin Malatya’da düzenlediği bir programa katılması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi eleştiren sözlerini salondaki diğer davetlilerle birlikte alkışlaması olmuştu. 

İnce bu duruma çok sert tepki göstermiş ve Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Temel’i emekliye sevk edip apoletlerini sökeceğini söylemişti. Apolet tartışması uzun süre Türkiye’nin gündemine oturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere iktidarın bütünüyle sahip çıktığı Temel, işte o tartışmadan sadece 6 ay sonra pasif göreve çekildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan o dönem Muharrem İnce'ye şu sözlerle tepki göstermişti:

“Metin Temel paşamızla çok yakın bir hukukumuz var, millet İnce'ye apolet sökecek fırsatı vermez”

 

 

Temel’in görevden alınması sosyal medyanın da gündemindeydi. Çok sayıda Twitter kullanıcısı Metin Temel’in görev değişikliğiyle ilgili paylaşım yaptı. 
 


15 Temmuz’da infaz listesindeydi

15 Temmuz darbe girişimi sırasında hükümet tarafından vekaleten 2. Ordu Komutanlığı'na atanan Temel, 27 Temmuz 2016’da asaleten de bu göreve getirildi. Darbecilerin Temel’e susturucu silahlarla suikast planladığı ortaya çıktı. Temel, Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekatları ile İdlib intikallerini yönetti.

DAHA FAZLA HABER OKU