Uğur Şahin: Aşı gelecek yıl değişebilir

BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin, "Değişikliğe uğrayacak yeni nesil virüslerin, şu ankinden daha kolay yönetilebilir olacağını öngörmüyoruz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

BioNTech’in kurucu ortaklarından ve aynı zamanda şirketin CEO’su olan Uğur Şahin, Kovid-19 aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sözcü'nün Financial Times’dan aktardığı habere göre; Şahin, "Gelecek yılın ortalarına doğru Covid-19 aşısının formülünün değişmesi gerekecek gibi görünüyor çünkü virüs mutasyona uğruyor. Bu yıl yeni bir aşı geliştirmeye gerek yoktu. Fakat gelecek yılın ortalarına doğru çok daha farklı bir durum olacak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Virüs kalacak ve daha da çok adapte olacak"

Baskın hale gelen Delta varyantının daha bulaşıcı olduğuun altını çizen Şahin, "Fakat mevcut aşıların etkileyiciliğini azaltacak kadar da farklı değil" diye konuştu.

Üçüncü doz destekleyici aşıların ana varyantları kontrol altına alabileceğini de dile getiren Şahin, buna karşılık koronavirüsün yeni mutasyonlara uğrayacağını ve aşıların etkisini azaltabileceğini söyledi.

Şahin şöyle devam  etti:

Virüs kalacak ve virüs daha da çok adapte olacak. Değişikliğe uğrayacak yeni nesil virüslerin, şu ankinden daha kolay yönetilebilir olacağını öngörmüyoruz. Bu devam eden bir evrim ve evrim henüz başladı.

Gelişmekte olan ülkelerin, "Aşının patentini paylaşın" çağrısını da değerlendiren Şahin, "Patentleri paylaşmak kalite kontrolünü riske atar" ifadesini kullandı. BioNTech/Pfizer’ın geliştirdiği aşının fiyatının gelecekte ne kadar olacağına dair bir açıklama yapmayan Şahin, "Aşıya gelecek yıllarda da ihtiyaç olacak”"dedi.

 

 

Financial Times, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU