Almanya'da seçmenlerin yüzde 68'i, Armin Laschet'in istifa etmesini istiyor

"Seçimi kaybettik. Nokta"

60 yaşındaki Armin Laschet, Almanya'daki Türklerle iyi ilişkileri sebebiyle "Türk Armin" diye de biliniyor (AFP)

Almanya'da seçimlerdeki tarihi yenilginin ardından merkez sağ görüşteki Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı Armin Laschet için tehlike çanları çalıyor.

Birleşik Krallık merkezli YouGov'un yaptığı yeni ankete göre katılımcıların yüzde 68'i, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Laschet'in istifa ederek siyasetten uzaklaşmasını istiyor. Ankette karşı görüşte olanların oranıysa yüzde 13'te kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7'sini alarak birinci çıkmıştı.

İkinci sıradaysa tarihinin en düşük oranı olan yüzde 24,1'le CDU/CSU yer almıştı.

Bu partileri yüzde 14,8'le Yeşiller, yüzde 11,5'le Hür Demokrat Parti (FDP), yüzde 10,3'le Almanya için Alternatif (AfD) partisi ve yüzde 4,9'la Sol Parti takip etmişti.

Meclis aritmetiğine göre hiçbir parti tek başına hükümeti kurmak için yeterli milletvekili sayısını elde edemedi. Bunun ardından SDP ve CDU/CSU, koalisyon hükümeti kurmak için çalışmalara başladı.

"Seçimi kaybettik. Nokta"

Ancak Laschet'in üzerindeki baskı sadece seçmenlerden değil, aynı zamanda kendi partisinden de geliyor. Zira CDU/CSU'nun muhafazakar kanadı, parti yönetimini yenilginin sorumluluğunu kabul etmeye ve istifaya çağırdı.

CDU'nun gençlik örgütü Junge Union'un başkanı Tilman Kuban da "Seçimi kaybettik. Nokta" diyerek hükümeti kurma görevinin Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve FDP'de olduğunu ifade etti.

Federal Meclis'te iki gün önce gerçekleştirilen grup toplantısında seçimdeki başarısızlıkların tartışıldığı ve Laschet'in sert eleştirilere maruz kaldığı kaydedildi.

Laschet burada, CDU/CSU'nun en önemli siyasi pozisyonlardan biri olan meclis grubu başkanlığını da 6 aylığına kaybetti. Zira Eylül 2018'den beri grup başkanı olan Ralph Brinkhaus, milletvekillerinin yüzde 85'inin oyunu alarak tekrar seçilmeyi başardı.

Alman medyası Laschet'in, Brinkhaus'tan iki yılda bir yapılan grup başkanlığı seçimlerini siyasi atmosferin gergin olması nedeniyle ertelemesini istediğini ancak Brinkhaus'un bunu kabul etmeyerek süreyi 6 aya indirdiğini ileri sürdü.

 

Independent Türkçe, RT, AA, DW Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU