Steinmeier: Almanya göçmen kökenli bir ülke oldu

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya’nın "göçmen kökenli bir ülke" haline geldiğini söyledi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, eşi Elke Büdenbender ile birlikte Ergun Çağatay'ın "Biz buralıyız. Türk-Alman hayatı 1990" sergisini gezdi / Fotoğraf: bundespraesident.de

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Steinmeier, Almanya ile Türkiye arasında 1961’de imzalanan İş Göçü anlaşmasının 60’ıncı yıl dönümü nedeniyle Bochum'da amatör ligde mücadele eden Türkiyemspor kulübünü ziyaret etti.

Burada yaptığı açıklamada Steinmeier, "Almanya bir göç ülkesidir" dedi.

İlk nesil Türklerin 60 yıl önce Almanya'da birkaç yıl çalışıp geri dönmek için geldiğini hatırlatan Steinmeier, "Artık bu ülkenin parçasısınız. Almanya’da dördüncü ve beşinci kuşak göçmenlerin çocukları çok sayıda başarıya imza atıyor. Sizler bu ülkeyi değiştirdiniz" diye konuştu.

Steinmeier, Türkiyemspor’un 1989’da kurulduğunu, o günden beri sadece spor faaliyeti yürütmediğini, toplumsal uyumda birçok başarılı proje gerçekleştirdiğini kaydetti.

Ziyarette kulübün yönetim kurulu üyeleri ve sporcuları ile sohbet eden Steinmeier'e, kendi isminin yazılı olduğu Türkiyemspor forması hediye edildi.

Steinmeier'e ayrıca ziyarette Türk baklavası ve Rize çayı ikram edildi.

ergun.jpg
Fotoğraf: Ergun Çağatay

 

"Miasfir İşçiler" sergisini gezdi

Almanya Cumhurbaşkanı, daha sonra Essen’de fotoğraf sanatçısı Ergun Çağatay’ın "Misafir İçiler" isimli fotoğraf sergisinin açılışına katıldı.

"Almanya'nın yıllar içinde göçmen kökenli bir ülke haline geldiğini" söyleyen Steinmeier göçün Almanya'yı daha çeşitli ve açık bir ülkeye dönüştürdüğü belirtti.

Steinmeier'in Essen'de gezdiği sergi, fotoğrafçı Ergun Çağatay'ın (1937-2018) birinci ve ikinci nesil "misafir işçilerin" çalışma ve özel hayatını yansıtan fotoğraflarından oluşuyor. Çağatay 1990'da Almanya'nın birçok kentini dolaşarak Türkiyelileri iş ve ev hallerini fotoğraflamıştı.

"Bu sergide güzelleme yapılacak şeyler olmadığını öğrenmek mümkün" diyen Steinmeier, Almanya'ya gelen ilk nesil göçmen işçiler açısından koşulların zor olduğunu söyledi. Steinmeier Almanya'nın "göç aldığı gerçeğini kabullenmekte zorlandığını" da fotoğraflardan öğrenmenin mümkün olduğunu belirtti.

almand.jpg
Fotoğraf: Ergun Çağatay​​​​​​​

 

Eşi Elke Büdenbender ile sergiyi gezen Steinmeier eski maden işçisi Osman Cinkılıç ile de bir araya geldi. Çağatay'ın 1990 yılında Cinkılıç ve ailesini Duisburg-Walsum'da çektiği fotoğraf da "Biz buralıyız" adlı sergide yer alan fotoğraflar arasında. 1972 yılında 16 yaşında Almanya'ya gelen Cinkılıç 33 yıl yeraltında çalıştı. Steinmeier,  Cinkılıç ile buluşmasından "son derece etkilendiğini" söyledi.

Sergi 31 Ekim tarihine kadar Ruhr Müzesi'nde gezilebilecek ve ardından Hamburg ve Berlin'de de düzenlenecek.

 

AA, DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU