Rabia Naz için verilen araştırma önergesi meclisteki oturumda reddedildi

11 yaşındaki Rabia Naz’ın şüpheli ölümünün araştırılması için TBMM Genel Kurulu’nda sunulan önerge kabul edilmedi

Rabia Naz'ın ailesi / Fotoğraf: Twitter

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, “Bugün HDP grubu olarak TBMM Genel Kurulu’nda Rabia Naz’ın şüpheli ölümünün araştırılması için verdiğimiz önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi” diye yazdı.

Kurtulan, "Rabia Naz'ın ölümü bir kazaysa da ortaya çıksın, bir cinayetse de ortaya çıksın, sorumlular korunmasın" dedi.

 

Partinin Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun imzasını taşıyan önergede, “kızının ölümünün aydınlatılması için adalet mücadelesi veren Şaban Vatan’ın bu süreçte gözaltına alınması Rabia Naz’ın ölümünün siyasi erk sahipleri tarafından karartıldığı iddialarını güçlendirmiş, kamuoyunun tepkisine neden olmuştur” denildi.

HDP’nin sunduğu önergede şu ifadeler yer aldı:

"Yaşam hakkı ve etkin soruşturma yükümlüğü ulusal ve uluslararası birçok kanun ve sözleşme kapsamında düzenlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Yaşam hakkının öneminden hareketle bu hakka yönelik gerçekleştirilen ihlallerin devletin yetkili makamları tarafından demokratik usullere uygun olarak etkili bir şekilde soruşturulması gerekir. Zira bir hukuk devletinde ve demokratik bir toplumda kişilerin yaşam haklarının korunduğundan emin olarak güven içinde yaşamaları önemlidir.

"Rabia Naz'ın ölümü hakkında yürütülen soruşturmada söz konusu ihlallerin siyasi güç sahibi kişilerin talimatıyla yapıldığı ve olayı karartma amacı taşıdığı iddiaları mevcuttur. Daha önce de siyasi güç ve mevki sahibi kişilerin ve yakınlarının karıştığı suçların üzerinin örtülmesi kamuoyunun adalete olan inancını derinden yaralamıştır. Bu nedenle, Türkiye'de Rabia Naz olayı ve çocuk ölümleri başta olmak üzere şüpheli ölümlerde etkin soruşturma yükümlülüğüne ilişkin ihlallerin, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki usulsüzlük ve cezasızlığın nedenlerinin araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması büyük önem taşımaktadır”

Giresun’un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018’de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın ölümünün “intihar” ya da “yüksekten düşme” nedeniyle gerçekleştiği öne sürülmüştü.

Baba Şaban Vatan ise kızına araba çarptığını, ancak olayın AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin devreye girmesiyle üstünün örtüldüğünü iddia etmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU