New York'taki ultra lüks binada oturanlar, müteahhitlere 250 milyon dolarlık tazminat davası açtı

Bazı sakinler çöp bacasından çöp atıldığında "bombadan" farksız gürültüler çıktığını bildirdi

432 Park Avenue adlı gökdelen, 2012-2015 arasında inşa edilmişti (Reuters)

New York Şehri'ndeki en pahalı binalardan birinin sakinleri, 15 binden fazla kusurun bildirilmesinin ardından "dayanılmaz" yaşam koşulları nedeniyle gayrimenkul geliştiricilerine dava açtı.

Haberlere göre dünyanın en yüksek konut binalarından biri olan 432 Park Avenue'daki ev sahipleri, perşembe günü New York Yüksek Mahkemesi'ne bir dava başvurusu yaptı. 2015'te açılan 85 katlı kule, Manhattan'daki Central Park'ın karşısında "Milyarderler Yolu" denen bölümde yer alıyor.

Kondominyum (her biri farklı kişiler tarafından sahiplenilen birimlere ayrılmış gayrimenkule verilen ad -ed.n.) sahiplerine göre bir yönetim kurulu başkanının da "dayanılmaz" olduğunu itiraf ettiği sızıntı, gürültü ve su baskını şikayetlerinin ardından binanın geliştiricilerine karşı 250 milyon dolarlık (yaklaşık 2,2 milyar TL) cezai tazminat davası açıldı.

Bina sakinleri, aynı zamanda geliştiricilerin kuleyi bu kadar yüksek inşa ederek hata yaptığını ve "can güvenliğine dair sorun" teşkil ettiğini savundukları 15 bin kusura neden olduklarını iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme belgelerine göre davacılar, "Asansörler de defalarca tamamen arızalandı, bina sakinleri ve daire sahibi aile üyeleri mahsur kaldı" dedi. Zaman zaman bina sakinlerinin kurtarılmak için bir saatten fazla beklediği öne sürüldü.

Davada, geliştiriciler CIM Group ve Macklowe Properties'in ve kulenin inşası için kurdukları şirketin adı geçti.

Önceki aylarda bazı bina sakinleri, The New York Times'a binadaki çöp bacasının çöp atıldığında "bomba" sesinden farksız gürültüler çıkardığını söylemişti.

Ayrıca koridorlarda binanın 425 metre yüksekliğiyle bağlantılı olduğuna inanılan gıcırdama ve çarpma seslerine dair şikayetler de dile getirilmişti.

The Independent, CIM Group ve Macklowe Properties'le yorum için iletişime geçti.

Binanın sponsoru 56th and Park Owner LLC, Bloomberg'e yaptığı açıklamada yapıyı savundu.

Sponsor, "Neredeyse tüm yeni inşaatların, binanın ilk kullanım süresi boyunca bakıma ihtiyacı olur ve bazı öğelerin çıkarılması gerekir" ifadelerini kullandı ve bina sakinleriyle "işbirliği içinde çalışmaya önceden olduğu gibi hâlâ kararlı olduklarını" da ekledi.

The Times'a göre 432 Park Avenue'daki daireler 88 milyon dolara (yaklaşık 785 milyon TL) varan fiyatlara satılmıştı. Daire satın alanlar arasında, 2018'de bir yıl sonra sattıkları bir daire için 15,3 milyon dolar (yaklaşık 135 milyon TL) ödeyen Jennifer Lopez ve Alex Rodriguez de vardı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU