Yurt tartışması… İçişleri ve AK Parti, "provokasyon" dedi

Özhaseki, AK Partili belediyelerin "seferberlik" başlattığını ifade ederken İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre "eylemlere katılan öğrencilerin barınma sorunu yok"

Fotoğraflar: Twitter, AA

Üniversitelerde eğitimin yüz yüze başlamasının ardından, kira fiyatlarında astronomik artış nedeniyle üniversite öğrencileri barınma krizi yaşıyor. Devlet yurtlarına yerleşemeyen, özel yurtlara ve fahiş kiralara gücü yetmeyen öğrenciler ise seslerini duyurabilmek için geceleri sokakta yatmaya başladı.

Kalacak yerini olmadığını söyleyen öğrenciler parklarda yatarken İçişleri Bakanlığı ve AK Parti’den eylemler için “provokasyon” açıklaması geldi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, konu hakkında Anadolu Ajansı’na bir açıklama yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özhaseki’nin ifadeleri özetle şöyle:

Bütün AK Partili belediyeler sonuna kadar öğrencilerimize yardımcı olacaklar. Bu konuyu provokatif bir şekilde eylem sebebi yaparak sokağa dökülmek, bazı işgüzar muhalefetin işi olsa gerek. Biz iş yapma, insanlara yardımcı olma tarafındayız, öğrencilerimizin problemlerini giderebilme tarafındayız. O yüzden de AK Partili belediyeler olarak seferberlik ilan ettik. Önümüzdeki günlerde hangi öğrencimiz ihtiyaç sahibi ise belediyelerimize müracaat edebilirler. Arkadaşlarımızın tamamı onların hizmetinde olacaklar, yerlerini yurtlarını ayarlayacaklar.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy da Özhaseki’ye benzer bir şekilde “provokasyon” açıklaması yaptı.

Ersoy, Twitter’dan paylaştığı mesajda eylemlere 127 kişinin katıldığını tespit ettiklerini ifade etti. Bu tespitin nasıl yapıldığına dair detay vermeyen Ersoy’un bazı rakamlar paylaştığı mesajı şöyle:

 

CHP'den araştıram önergesi

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Türkiye'de yükseköğrenim gören öğrencilerin barınma ihtiyaçları ile Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün yurt kapasitesinin artan talebi karşılamamasının nedenlerinin araştırılarak, öğrencilerin yurt ihtiyacına dayalı yaşanan mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi adına 25 CHP’li Milletvekili ile birlikte TBMM Başkanlığı’na araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti.

Önergede, "Anayasamızın 42'nci maddesinin ilgili fıkralarından hareketle; "Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz." ve "Devlet, maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar." demek suretiyle öğrencilerin bir kangren haline gelmiş yurt ve barınma sorununu çözmekle mükelleftir" ifadelerine yer verildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU