Elon Musk: İlk özel uzay uçuşunda tuvalet sıkıntısı yaşandı

Özel Uzay Uçuşu Explainer (John Kraus)

Elon Musk, SpaceX'in tamamen özel ilk uzay yolculuğu sırasında tuvaletle ilgili "zorluklar" yaşandığını açıkladı.

SpaceX CEO'su bu sorunların ne olduğu konusunda ayrıntılı bilgi vermedi fakat bunun bir daha yaşanmamasını sağlamak için gelecekteki görevlerde "kesinlikle" "geliştirilmiş tuvaletler" olacağını söyledi.

Musk, sorunları Florida'ya inmelerinin ardından mürettebatla konuştuğunu açıkladıktan sonra Twitter'da duyurdu.

Görevden önce konuşmaların çoğu mürettebatı taşıyan SpaceX Dragon kapsülündeki tuvaletin ne kadar iyi olduğu hakkındaydı. Tuvalet, mürettebat ihtiyaçlarını giderirken uzaya bakmalarına imkan sağlayan büyük yerleşik pencerenin, yani "kubbe"nin hemen altında bulunuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay yolculuğunu finanse eden milyarder Jared Isaacman, Insider'a tuvaletin biraz mahremiyet sağlayabilecek şekilde bir perdeyle kapatıldığını söyledi.

SpaceX tuvaletin tam olarak nasıl çalıştığı hakkında fazla bir şey söylemedi fakat tuvalet eğitimi, 4 uzay turistinden oluşan mürettebatın uçuşlarından önce geçmesi gereken genişletilmiş hazırlık programının bir parçasıydı.

Musk gelecekte yapılacak diğer iyileştirmeler arasında “yemek ısıtmak için küçük bir fırın” olacağını söyledi. Soğuk pizza yemek zorunda oldukları için mürettebattan halihazırda özür dilemiş ve bir "yemek ısıtıcısı" sözü vermişti, Isaacman bunu "hiçbir şikayeti olmadığını" ve "yemeklerin harika" olduğunu söyleyerek cevaplamıştı.

Musk ayrıca Dragon'un SpaceX'in Starlink uyduları aracılığıyla bir WiFi bağlantısı içereceğini söyledi. Isaacman, Inspiration4 fotoğraflarının az ve seyrek olması hakkında uzay aracının "video iletmek için çok fazla yer istasyonuyla bağlantı kurması" gerektiğini ve NASA gibi devlet kurumlarının bu bağlantılarda öncelik sahibi olduğunu söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU