MHP'den "araştırma şirketlerine denetim" teklifi

Teklife göre TÜİK, kamuoyu araştırmasının bilimsel ve teknik doğruluğu ve verilerin yeterliliği ile sınırlı olarak denetim yapacak. Teklifte koşul ve ilkelere uymayanlara para ver hapis cezası öngörülüyor

Fotoğraf: AA

MHP’nin 2018 yılında TBMM’ye sunduğu kamuoyu araştırması yapan şirketelere denetimi öngören kanun teklifi, Meclis’in açılmasıyla beraber raftan inecek. 

Teklife göre; araştırmacı, yayınlanan bir araştırmasını kim için yaptığını, araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını ve tutarını belgeleri ile birlikte paylaşacak. Araştırmacı, veri toplama, analiz etme ve yayınlama dahil her aşamada dürüst, doğru ve tarafsız olmakla yükümlü olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kişisel veriler imha edilecek

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre; güvenilirliği ve geçerliliği konusunda şüphe duyulan ya da bağlamından koparılarak müşteri tarafından yayınlanan bir araştırma sonucuna, araştırmacının müdahale etmesi zorunlu olacak. Kişisel verilerin arşivlenerek başka çalışmalar ya da başka amaçlar için kullanımının önlemek için ilgili işlemler sonlandığında imha edilecek.

TÜİK denetleyecek

Araştırmacı olmak ve kamuoyu araştırma kuruluşu kurmak için gerekli bilimsel ve teknik yeterliliğe ilişkin nesnel koşullar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. TÜİK, bilimsel ve teknik özerklik ilkesi doğrultusunda, kamuoyu araştırmasının bilimsel ve teknik doğruluğu ve verilerin yeterliliği ile sınırlı olarak denetim yapacak.

Para ve hapis cezası

Teklifte belirtilen koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna; ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek. Manipülasyon yaptığı tespit edilen araştırma şirketine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

"Ya 'tahminim' diye açıklarsam"

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda teklifi eleştirdi.

Özkiraz şunları kaydeti:

Ya anket açıklamaz da kendi tahminlerim diye aciklarsam ne olacak?

Uygulanmayacak yasaklar sadece o yasağı getireni kepaze eder...

 

 

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU