Sahte lösemi ilaçlarında ikinci perde… Türk Eczacıları Birliği: Hekim reçete ediyor, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ‘getirilebilir’ diyor, SGK ödemesini yapıyor, biz temin ediyoruz; konu yargıya taşındı

2019'da resmi yollarla yurtdışından temin edilerek Türkiye'ye getirilen lösemi ilacının sahte olduğunun ortaya çıkmasının ardından bir açıklama yapan TEB Başkanı Çolak, olayın yargıya taşındığını ve sürecin takipçisi olduklarını söyledi

Fotoğraf: Reuters

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, 2019 yılında yurtdışından getirilen sahte lösemi ilaçlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çolak, Independent Türkçe’nin gün yüzüne çıkardığı olayla ilgili olarak, "Sosyal Güvenlik Kurumu ve Briliğimiz tarafından yurtdışından getirilen lösemi ilaçlarının sahte olduğuna ilişkin haberler basına yansımış durumda. Bu durum yargıya intikal etmiş olup Türk Eczacıları Birliği olarak sürecin takipçisiyiz" dedi.

"İlaç mafyaları halk sağlığıyla oynuyor"

"İlacı para, kar hırsıyla bir tutan, adeta ilaç mafyası firmaların halkın sağlığı ile pervasızca oynadıklarına" değinilen açıklamada, SGK ile koordineli bir şekilde yapılan yurtdışından ilaç temin sürecine ilişkin bilgi de verildi. 

Sürecin Türk Eczacıları Birliği tarafından herhangi bir kâr amacı gütmeksizin ve Sağlık Bakanlığı ile SGK’nın koyduğu belirli kurallar dahilinde yapıldığını belirten Çolak, ilaçların hekim tarafından reçete edildikten sonra Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan 'getirilebilir' onayı aldığını, SGK tarafından da ödeme onayı yapıldığını kaydetti. Türk Eczacıları Birliği’nin ise "hasta yararını korumak amacı"yla, Türkiye’de bulunmayan bu ilaçlara hastaların erişimini sağladığı ifade edildi.

"SGK belgeleri zorunlu tutmalı"

TEB Başkanı Çolak, yurtdışından getirilen ilaçların sahte çıkmasını engellemenin bir yolu olduğunu söyleyerek SGK’yı işaret etti.

SGK’nın ilaçlarla ilgili, "Orijin sertifikası", "Analiz sertifikası" ve "ilgili serinin piyasaya sürülmesi sertifikası" belgelerini zorunlu tutması gerektiğini belirten Çolak, "Bizim de hasta sağlığı ve kamu yararının sağlanması için talebimiz bu yöndedir. Bu sertifikalar acilen yeniden zorunlu hale getirilmelidir" dedi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU