Bir ülke daha Kudüs'te büyükelçilik açıyor

İsrai'in Slovakya'ya Kudüs'teki büyükelçiliğini açma izni vermesiyle Kudüs'te büyükelçilik açan ülke sayısı da 5’e yükseldi

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Idan Roll, resmi yetki mektubunu Slovakya Büyükelçisi Igor Maukš'a teslim etti / Fotoğraf: Twitter @idanroll

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Idan Roll, resmi yetki mektubunu Slovakya Büyükelçisi Igor Maukš'a teslim etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Roll, "Bu yetki, Kudüs'ün uluslararası açıdan İsrail'in başkenti olarak tanınmasını sağlayacak ve İsrail-Slovakya ilişkilerinde kültürel, teknolojik ve ekonomik işbirliğini teşvik edecek" açıklamasını yaptı.

Slovakya Dışişleri Bakanı Ivan Korcok temmuz ayında Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Slovakya, 1 Eylül’de Kudüs'te Slovak Enstitüsü'nü açarak İsrail ile ilişkilerini derinleştiriyor. Slovakya Ortadoğu Barış Sürecinin yeniden başlamasını ve 2 devletli çözümü desteklemeye devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.

Slovakya’nın üye olduğu AB, İsrail-Filistin arasında iki devletli çözüm yapılmadığı sürece Kudüs'ün diplomatik statüsünü kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

Slovakya, Kudüs’te büyükelçilik açan 5. ülke oldu

Slovakya, Honduras, ABD, Guatemala ve Kosava'nın ardından büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyan 5. ülke oldu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamasından sonra ABD'nin yeni büyükelçilik binası 14 Mayıs 2018'de düzenlenen resmi törenle açılmıştı.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas ise daha önce bazı ülkelerin büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek kararı kınamıştı.

 

Independent Türkçe, Şalom

DAHA FAZLA HABER OKU