Pencşir'de yenilgiye uğrayan Tacik lider Ahmed Mesud direnmeye devam edeceklerini açıkladı

Kendisine bağlı güçlerin direnmekten vazgeçmeyeceğini belirten Mesud, uluslararası topluma tepki gösterdi

Fotoğraf: AA

Taliban güçlerinin Afganistan'ın Pencşir vilayetinde yenilgiye uğrattığı Tacik lider Ahmed Mesud direnişten vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Taliban'ın sabah saatlerinde Pençşir vilayetine hakim olmasından sonra, bir kısım savaşçısıyla bölgeden ayrılan Afganistan Ulusal Direniş Cephesi lideri Ahmed Mesud, Facebook üzerinden açıklama yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mesud, dün başkent Kabil'deki Afganistan Alimler Şurası'nın taraflardan çatışmaları sonlandırmaları yönündeki çağrısına tam destek verdiklerini, buna karşın Taliban saldırılarının sürdüğünü belirtti.

Kendisine bağlı güçlerin direnmekten vazgeçmeyeceğini belirten Mesud, Taliban'ın siyasi meşruiyet ve hak kazanmasında rolü olduğu gerekçesiyle uluslararası toplumu suçladı.

Taliban, 15 Ağustos'ta başkent de hakim olmasından sonra Pencşir vilayetindeki güçlerin de teslim olması için Mesud'un liderlik ettiği grupla müzakerelere başlamış ancak anlaşma sağlanamamıştı.

İran’dan kınama

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Taliban’ın Pencşir Vadisi’ndeki saldırılarını şiddetle kınadıklarını belirtti.

Pencşir’deki durumu "endişe verici" olarak niteleyen Hatibzade, "Her iki taraf da bu yolun kardeş katliamıyla sonuçlanmasına izin vermemelidir. Pencşir halkı açlıktan ölüyor, suyu ve elektriği kesilirken kuşatmaya maruz bırakılıyor. Taliban, uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymak zorundadır" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU