Satanist Tapınağı, Teksas kürtaj yasağının iptali için yasal girişimde bulundu

Dini grup, üyelerinin dini nedenlerle yasadan muaf tutulması gerektiğini söyledi

Şeytan Tapınağı'nın kurucu ortağı Lucien Greaves, heykelin açılışında (Magnolia Pictures)

Teksas'taki kürtaj hakkı savunucuları, bu hafta beklenmedik bir kaynaktan, satanistlerden zayıf bir umut ışığı buldu.

Satanist Tapınağı, eyaletin son zamanlardaki baskıcı kürtaj karşıtı yasalarına sözüm ona dini özgürlük adına sert şekilde karşı çıktı.

Massachusetts merkezli dini grup, kürtajın üyelerinin inanç temelli hakkı olduğuna dair ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne dava açtı.

Satanist Tapınağı, Amerikan yerlilerinin ayinlerde kullanmak üzere peyote kaktüsüne erişmesine izin vermek için oluşturulan Din Özgürlüğü Restorasyon Yasası (The Religious Freedom Restoration Act -RFRA) uyarınca, üyelerinin düzenleyici eylem olmaksızın kürtaj hapları Mizoprostol ve Mifepriston'a erişmine izin verilmesi gerektiğini savundu.

Satanist Tapınağı'nın sözcüsü Lucien Greaves yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Zamanının önemli bir kısmını diğer eyaletlerdeki dini özgürlük meseleleri hakkında basın bültenleri hazırlayarak geçiren Teksas Başsavcısı Ken Paxton'ın, şiddetle savunduğu Teksas'ın sağlam dini özgürlük yasalarının, gelecekteki kürtaj ritüellerinin yalnızca kürtaj arayanları utandırmak ve taciz etmek anlamına gelen yönetimin gereksiz kısıtlamaları tarafından kesintiye uğratılmasını engelleyeceğini görmekten gurur duyacağından eminim.

Fortune'un haberine göre Greaves, satanistlerin bedensel özerkliği ve bilimi kutsal saydığını ve kürtaj "ritüellerinin" bu inançların önemli bir parçası olduğunu da ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Greaves, "Kürtaj hakları için verilen savaş, büyük ölçüde rakip dini görüşlerin bir savaşı ve bağımsız yaşayamayan fetüsün hamile kalan kişinin bir parçası olduğu hakkındaki görüşümüz, neyse ki dini özgürlük yasaları kapsamında korunmakta" dedi.

1 Eylül'de yürürlüğe giren Teksas Kalp Atışı Yasası, 6 haftalık hamilelikten sonra kürtajı yasaklıyor ve sivil vatandaşlara, bu süreden sonra kürtaja "yardım ve yataklık eden" herkesi dava etme yetkisi veriyor.

Son derece kısıtlayıcı mevzuat, tecavüz veya ensestten kaynaklanan gebelikler için bir istisna oluşturmazken, onaylı tıbbi acil durumlarda istisnaya izin veriliyor. 

Tıbbi yetkililer, embriyonun 6 haftalık gebelikte gelişmiş bir kalbi olmadığı için yasanın kalp atışına yanlış atıfta bulunmasını eleştirmişti.

Satanist Tapınağı, Twitter'da yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Teksas'taki kürtaj yasaları dini haklarımızı ihlal ediyor ve tapınağımız yasal işlem başlattı. Teksas yargıçları ABD Anayasası'na ve yasal emsallere uyarsa, derinden bağlı olduğumuz inançlarımızı paylaşanlar, eyaletin kürtaj hizmetlerine erişimi kısıtlamak için uygunsuz çabalarından muaf tutulacak.

2013'te kurulan Satanist Tapınağı'nın geçmişte de eylemlerde bulunduğu biliniyor. Tapınak misyonunu, "Hayırseverliği ve empatiyi teşvik etmek, zalim otoriteyi reddetmek, pratik sağduyuyu savunmak, adaletsizliğe karşı çıkmak ve asil uğraşılar üstlenmek" şeklinde tanımlıyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Tilbe Akan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU