Afganistan'da mahsur kalan Amerikalı kadın: Son uçak da gitti ve terk edildik

ABD ordusunun eski tercümanı ve ABD yurttaşı kadın, başarısız kaçış girişimleri sonrası Afganistan'da kaldı

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Ağustos'ta yaptığı konuşmada Afganistan'dan çıkmak isteyip ülkeyi terk edemeyen 100 ila 200 Amerikan yurttaşı olduğunu söylemişti (AFP)

Eski ordu tercümanı Amerikalı bir kadın, son ABD uçağının da kalkmasıyla beraber Afganistan'da mahsur kaldı.

Sara takma adını kullanan ABD yurttaşı, pazartesi gecesi Kabil'den CNN sunucusu Chris Cuomo ile konuştu ve ABD kontrol noktalarına ulaşmaya çalıştığını ama göz yaşartıcı gaza maruz bırakıldığını anlattı.

Eski ordu tercümanı, kendisi de kaçmadan önce olabildiğince çok kişiyi ülkeden çıkarmak istemiş. Sara, Cuomo'ya "Kimsenin bana bunun son uçak seferi olduğunu söylememesine inanamıyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sara ve kurtarmaya çalıştığı 37 Afgan, ABD'li kadının evinde yaşıyordu. Sara, CNN canlı yayınında, nasıl "kapıdan kapıya" gittiğini ve kocası taklidi yaptığı bir adam ve "6 çocuğuyla" beraber Taliban kontrol noktasından geçişini anlattı.

Göz yaşartıcı gaz atıldığında grup havalimanına yaklaşıyordu. Sara gaz bulutları içinden ilerlemeye devam etti ve kendilerini ABD kontrol noktasından geçirmesini beklediği irtibatına ulaşmayı başararak ona neden gaz atıldığını sordu.

Bana, 'gazı sizin için atıyorlar, böylece kapıya daha fazla yaklaşabilirsiniz' dediler.

Havalimanına yaklaştıklarında Sara, "Ben Amerikalıyım, lütfen kapıyı açın, eve gitmek için geldim" diye bağırmış. Ancak kimse kapıyı açmamış.

"Bir gaz daha fırlattılar ve sanırım 15 dakika kadar baygın kaldım" diyen Sara, biri gaz bombasıyla isabet alan yanındaki çocukların hepsini nasıl kaybettiğini anlattı.

ABD ve 100 kadar ülke, pazar günü yayımladıkları ortak bildiride, Taliban'ın, havalimanının açık kalacağı güvencesini verdiğini ve yabancılarla doğru belgelere sahip Afganların 31 Ağustos'taki son tarihten sonra da ülkeyi terk etmesine izin verileceğini ana hatlarıyla açıklamıştı.

ABD artık Kabil'i terk etmiş olduğundan kendi ve kurtarmaya çalıştıklarının hayatından endişe duyan Sara, "Artık neye inanacağımı bilmiyorum, son 10 gündür beni kandırıyorlar, bir ileri bir geri, bir ileri bir geri" dedi.

Sara "Güvende miyim?" diye soruyor.

Şimdi hayatım söz konusu. Güvende miyim? Bu insanlar güvende mi?

Onların bile güvende olduğunu düşünmüyorum çünkü benim evimdeler. Amerikalı olduğum için artık her zamankinden daha fazla hedef halini aldılar.

Sara, Afganistan'da hiçbir varlığı olmayan ABD'nin kendisine nasıl yardım edeceğini sorguluyor.

Amerika sahadayken bana yardım edemezken, burada kimse yokken nasıl yardım edecek? Biri beni kurtaracak mı?

Pazartesi günü ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, ABD'nin Afganistan'dan çekilme süreciyle Amerikan yurttaşlarının ve savunmasız Afganların tahliyesinin tamamlandığını duyurmuştu. Orgeneral McKenzie, son ABD askeri uçağının ülkeyi terk ettiğini belirtmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, çekilmenin 24 saat erken tamamlanması üzerine tepki aldı. Tennessee Senatörü Marsha Blackburn, Twitter gönderisinde, "Afganistan savaşı bitmedi. Joe Biden pes etmeye ve yurttaşlarımızla müttefiklerimizi geride bırakmaya karar verdi" dedi.

Senatör Blackburn ayrıca, Biden'ı Taliban'ı silahlandırdığı için de eleştirdi:

85 milyar dolarlık ABD silahları Joe Biden yüzünden Taliban'ın elinde.

Blackburn ve diğer Cumhuriyetçiler, Başkan'ın azlini talep ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU