Siyasette karşılıklı hamleler... Cumhur İttifakı’nın barajı düşürme kararından sonra Kılıçdaroğlu’nun “Birden fazla adayımız olabilir” açıklaması ne anlama geliyor?

Yavuz, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını karşı hamle olarak nitelendirirken Koç ve Kuru ise Kılıçdaroğlu’nun olası adaylarını belirsiz tutarak yıpranmalarının önüne geçmeye çalıştığını iddia etti. Aktaş’a göreyse asıl tartışma CHP içinde

Cumhur İttifakı'nın barajı düşürme kararının ardından Kılıçdaroğlu da Millet İttifakı'nın birden fazla aday çıkarabileceği açıklamasında bulundu / Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV’de İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programında yaptığı açıklamada  cumhurbaşkanı adayının Millet İttifakı’nın ortak kararıyla belirleneceğini ve birden fazla aday olabileceğini söyledi.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından yapılan açıklamada ise "Cumhur İttifakı'nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir. Artık başka bir değerlendirmeye de gerek kalmamıştır” denildi.

Bahçeli’nin duyurusunu yaptığı açıklama aslında bir süredir devam eden AK Parti ve MHP görüşmelerinin sadece bir sonucuydu.

İki partinin sürdürdüğü temaslarda barajın yüzde 5’e mi yoksa 7’ye mi inmesi gerektiği konusunda uzlaşma arandığı iddia edilmişti.

Bahçeli’nin açıklamasıyla yüzde 7’de anlaşıldığı ortaya çıktı.

Peki Cumhur İttifakı’nın baraj oranı konusunda anlaştığını Bahçeli kanalıyla duyurulduğu bir günde Kılıçdaroğlu’ndan gelen “Birden fazla adayımız olabilir” açıklaması ne anlama geliyor?

Kılıçdaroğlu'nun açıklaması karşı hamle olarak değerlendirilebilir mi? Millet İttifakı'nın tek veya birden fazla adayla çıkmasının olası bir seçimde sonuçları ne olabilir?

Bu soruları farklı isimlere sorduk.

"Adayları belirsiz tutarak yıpranmalarını engellemeye çalışıyor"

Siyaset bilimci Özgün Emre Koç, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasında iki olasılık gördüğünü söyledi. 

Bunlardan ilki, seçim belli olana kadar Millet İttifakı'nın adaylarını belirsiz tutarak yıpranmalarını engellemeye çalışması. 
 

özgün.jpg
Özgün Emre Koç / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Kılıçdaroğlu, başka aday çıkarma opsiyonunu tanıyarak kendisini de aday göstermek istiyor"

Koç, ikinci olasılık olarak da Cumhur Partisi’nin seçim barajını düşürme kararının ittifaklara dahil olan partileri değil, ittifak dışında yer alan partileri etkilediğini söyledi. 

"Saadet, DEVA, Gelecek Partileri’nin tek başlarına yüzde 7 oy almaları çok zor. Dolayısıyla üç partinin de muhalefetin yanında bir ittifaka girme zorunluluğu doğdu" diyen Özgün Emre Koç şöyle devam etti:
 

Bu durumda DEVA ve Gelecek Partisi, Millet İttifakı’na dahil edebilirlerse bu partiler İyi Parti’yle birlikte ayrı bir aday, CHP ayrı bir aday çıkarabilir.

Millet İttifakı’nda tek adayda birleşme ve küçük partilerle iletişim kurulması noktasında uzlaşmazlıklar olduğu anlaşılıyor. Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun kendi adaylığına hazırlandığı görülüyor.

Ancak kendisini aday göstermesi halinde ittifaka dahil partilerin Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi zor. Kılıçdaroğlu, başka aday çıkarma opsiyonunu tanıyarak kendisini de aday göstermek istiyor olabilir.


"Kılıçdaroğlu, iktidar medyasıyla kedi fare gibi oynuyor. Onlara yeni magazinel malzeme verdi"

Siyaset bilimci Nezih Onur Kuru ise iktidara yakın medyanın anlatacak başka konusu olmadığından sürekli Millet İttifakı’nda kimin aday olacağına dair haberler yaptığını ve bu haberlerde Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasında bir rekabet varmış gibi yansıtıldığını ifade etti. 

Muhalefete yakın medyanın da bu haberlerden etkilenerek alıntılar yaptığını söyleyen Nezih Onur Kuru, "Kılıçdaroğlu, bu hamlesiyle iktidar medyasıyla kedi fare gibi oynuyor, onlara yeni magazin malzemesi veriyor ve böylece olası adaylarını korumak istiyor" dedi. 
 

nezih.jpg
Nezih Onur Kuru / Fotoğraf: Twitter


"Muhalefet 2019'da doğru olanı yaptı, yine yapacaktır"

Kuru, buna karşın Millet İttifakı’nın olası bir seçimde tek adayla seçime gitmesinin daha doğru olduğunu öne sürdü. 

Millet İttifakı'nın önünde 2019 ve 2018 örneklerinin olduğunu hatırlatan Kuru, "2019 yerel seçimlerinde neler yapabileceğini gösterdi. Üzerinde uzlaşılan adaylarla seçime gidildi ve CHP'nin tek başına alamayacağı oy oranlarına ulaşıldı" dedi. 

"2018’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise herkes kendi adayıyla çıktığı ve Erdoğan'ın ilk turda kazandığı bir örnek var" diyen Nezih Onur Kuru şöyle devam etti:
 

Millet İttifakı, Erdoğan’ın karşısında birden fazla adayla ortaya çıkarsa ideal adayı bulamadığı olarak yorumlanabilir bu da ikinci turda Erdoğan’a hayat öpücüğü olur.

Bence muhalefet bu tuzağa düşmez. 2019’da doğru olanı yaptı yine yapacaktır. Aday tartışmasında henüz isim ortaya koymayarak bütün potansiyel adayları korumak istiyor.


"Stranç devam edyor"

İletişimci Evren Barış Yavuz ise yaşananları “Stranç devam ediyor” olarak yorumladı.

Cumhur İttifakı’nın seçim barajını düşürme hamlesine karşın Kılıçdaroğlu’nun hamlesinin geldiğini belirten Yavuz,  “Sen orada bir şey kuruyorsun ama burada biz de bir şey kuruyoruz diye mesaj veriyor” dedi.
 

evrenbarış.jpg
Evren Barış Yavuz / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Açıklamayı ittifakın genişleyeceği şeklinde yorumlamak gerekiyor"

Yavuz, ittifakın iki adayı olabileceği yönündeki açıklamayı yeni bir fikir olarak niteleyerek, "Yeni açıklamayı ittifakın genişleyeceği şekilinde yorumlamak gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Akşener'in genel çizgisinin tek adayla çıkmak yönünde olduğunu aktaran Evren Barış Yavuz, "Kılıçdaroğlu ise birden fazla adayı açık bırakıyor. Belki toplumsal konsensus sonunda tek adayla çıkılabilir. Ancak öncelik olarak mümkün olduğu kadar çok kişiyi sandığa götürecek bir formül üzerinde çalışılıyor. Gitsin kendini en yakın hissettiği adaya oy versin zaten ikinci turda en güçlü aday kimse ona oy verecektir deniyor" ifadelerini kullandı. 

"Kılıçdaroğlu aday olursa İmamoğlu, İyi Parti'nin adayı olarak ortaya çıkabilir"

Genar Araştırma Şirketi’nin sahibi İhsan Aktaş ise farklı düşünüyor.
 

ihsan.jpg
İhsan Aktaş / Fotoğraf: Twitter


Seçime giderken asıl tartışmanın Millet İttifakı partisi üyeleri arasında değil, CHP içinde parti yönetimi ile belediye başkanları arasında olacağını belirten Aktaş'a göre seçime doğru giderken Ekrem İmamoğlu ile İyi Parti işbirliği güçlenecek.

"Seçimi kazandığından beri İmamoğlu, daha çok İyi Parti ile ittifak yaptı" diyen İhsan Aktaş, "CHP kurumsalını belediyeye pek yaklaştırmadı. Kılıçdaroğlu aday olursa İmamoğlu, İyi Parti’nin adayı olarak ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı. 

Aktaş, buna karşın HDP desteği olmadan Millet İttifakı’nda kimin aday olacağı tartışmalarının çok da önemli olmadığını kaydetti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU