Havalimanında olup bitenler için İzlanda tarafı ne dedi?

İzlanda havacılık otoritesi: Aramalar 3 saat değil 80 dakika sürdü, nedeni valizlerdeki elektrikli eşyalar ve sıvının çıkarılmasına karşı çıkılması oldu

A Milli Futbol Takım Kaptanı Emre Belözoğlu/ Fotoğraf: AA

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri için 11 Haziran’da İzlanda ile karşılaşacak A Milli Takım futbolcularının, dün gece uçaklarının indiği Keflavik Havalimanı'na gördükleri muamele ile ilgili olarak İzlanda'nın ulusal havaalanı operatörü Isavia’dan açıklama geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İzlanda basınına yazılı açıklama yapan Isavia, güvenlik koşullarını yerine getirdiklerini, futbolcuların farklı yayın organlarında yer aldığı gibi 3 saat değil, 80 dakika beklediğini öne sürdü. 

Kuruluş ayrıca, çok sayıda elektrikli eşya ve sıvının çantadan çıkarılmasının istendiğini ancak buna uyulmamasıyla sürecin uzadığını belirtti. 

İzlanda medyasında Isavia Bilişim Sorumlusu Guðjón Helgason imzasıyla yer alan açıklamanın tam metni şu şekilde: 

“Türk futbol takımının İzlanda’ya gelişiyle ilgili çıkan haberler kapsamında, Türk ekibine ait uçağın kalkışının, Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Bölgesi’ndeki ülkeler ile özel anlaşma yapılmış ülkelerin tabi olduğu genişletilmiş güvenlik alanının, yani tek durak güvenlik uygulamasının (One Stop Security) kapsamı dışında olan bir yerden gerçekleştiği hatırlatılmalıdır. 

Bu nedenle Isavia, bu tip havaalanlarından gelen yolculara ve aynı zamanda tek durak güvenlik uygulaması dışında kalan yerlerden gelen İzlandalılara bir güvenlik araması uygulamakla sorumludur. 

Keflavik Havaalanı’nda geçen yolcuların güvenliği İsavia’nın en temel değerlerinden biridir ve havalimanında uygulanan güvenlik kuralları uluslararası yükümlülükleri temel alır. Bu nedenle Isavia, söz konusu önemli kurallarda herhangi bir istisna uygulamayacak pozisyondadır. 

Güvenlik aramaları genellikle hızlı gerçekleşmektedir. Ancak Türk Milli Takımı’nın geldiği uçakta çok fazla sayıda olan elektrikli eşya ve sıvının çıkarılmasının istenmesi ve buna uyulmaması dün geceki aramanın uzun sürmesinin nedenidir. 

Ayrıca arama, Türk takımının iddia ettiği kadar uzun sürmemiştir. Uçak, 19:40’ta iniş yapmış, son yolcular gümrük işlemlerinden 21:00’da çıkmıştır. Tüm süreç, yaklaşık 80 dakika sürmüş ancak Türk oyuncular gecikmenin saatlerce olduğunu söylemiştir.”


Açıklamanın yer aldığı bazı internet siteleri:

ruv.is_.jpg
İzlanda devlet radyo ve televizyon kurumu RUV

 

mbl.is_.jpg
Morgunbladid

 

DV.jpg
Dagbladid Vísir

 

Frettabladid.jpg
Frettabladid


Independent Türkçe 

 

DAHA FAZLA HABER OKU