İran Dışişleri Bakanı Zarif: Savaşı başlatan taraf biz olmayacağız

Zarif: Hiç kimse halkımıza yönelik bir girişimde bulunamaz

Fotoğraf: AFP

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass ile Tahran'daki görüşmesi sonrası ABD ile ilişkiler ve bölgede son dönemdeki gerilimli ilgili açıklama yaptı.

Zarif, "Bulunduğumuz bölgede ciddi ve hassas bir durum söz konusudur. Artan gerilim, kontrolden çıkarak kimsenin faydasına olmayacak bir savaşı başlatabilir. Bunun önüne geçmeliyiz" diye konuştu.

Zarif, İran'ın hiç bir savaşı başlatan taraf olmadığını ancak kendilerine savaş açan bir ülkenin de savaşı bitiren taraf olamayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'a yönelik bir saldırının söz konusu olması durumunda ülkesinin sert bir karşılık vereceğini belirten Zarif, "Hiç kimse halkımıza yönelik bir girişimde bulunamaz. Bu takdirde sert bir cevapla karşılanır." mesajı verdi.

 

ABD'nin Yüzyılın Anlaşması planı

İran Dışişleri Bakanı, ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" ile ilgili "Filistin halkının haklarını gasp eden sözleşme" ifadesini kullanarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail nükleer silahlarının üretildiği Dimona Nükleer Tesisi'ndeki "Biz İran'ı yok edeceğiz." şeklindeki açıklamasına atıfta bulundu. 

Zarif İran'a yönelik ekonomik yaptırımlara da değindi:

Bölgedeki yeni gerilim ABD Başkanı Donald Trump'ın ilan ettiği İran'a yönelik ekonomik savaştır. Bölgedeki gerilimin düşmesinin tek çaresi ekonomik savaşın sona erdirilmesidir. İran halkına yönelik ekonomik savaşı başlatan ve destekleyenlerin güven içerisinde olması mümkün değil"

Alman mevkidaşı Maas'la görüşmeleri esnasında nükleer anlaşmanın hayata geçirilmesi talebini dile getirdiğini ifade eden Zarif, "Maas'a görüşmelerimizde İran'ın tek beklentisinin nükleer anlaşmanın uygulanması olduğunu söyledim. İran uluslararası taahhütlerine bağlıdır. Birleşmiş Milletler'in (BM) raporları bunun delilidir." dedi.

ABD'yle yeni bir anlaşmanın fayda getirmeyeceğini belirten Zarif, ABD ve Avrupa'nın söz konusu anlaşmayı yerine getirmeden başka bir müzakereye geçilemeyeceğini ve bölgedeki istikrarsızlığın sebebinin ABD olduğunu kaydetti. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU