Dev kırkayakların binlerce deniz kuşunu avlayıp yediği ortaya çıktı

Adanın ekosisteminin vazgeçilmez bir parçası haline gelen kırkayakların, kertenkeleler ve hatta ölü balıklarla da beslendiği ortaya kondu

Ekip, kırkayakların besinlerinin yüzde 48'inin omurgalı hayvanlardan oluştuğunu gözlemledi (Luke Halpin / Daniel Terrington)

Yeni bir araştırma, Avustralya’daki bir adada dev, etçil kırkayakların her yıl 3 bin 700 kadar yavru deniz kuşunu öldürüp yediğini ortaya koydu.

Phillip Adası’nda yaşayan ve Latince ismi Cormocephalus coynei olan bu kırkayakların boyu yaklaşık 30 santimetreye ulaşıyor. Bu hayvanlar, kıskaç benzeri uzuvlarıyla kurbanlarına güçlü bir zehir enjekte ediyor.

The American Naturalist isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni araştırmada bu canlıların Phillip Adası’nın en önemli yırtıcıları olduğu anlaşıldı.

Bulgulara göre kırkayaklar, her yıl binlerce yavru kara kanatlı kuşu avlıyor.

Latince ismi Pterodroma nigripennis olan kara kanatlı deniz kuşları, yuvalarını yerlere kuruyor. Bu nedenle yavruları, kırkayakların birincil avları arasında yer alıyor.

Uzmanlar, kırkayakların yavrular yuvalarda dinlenirken saldırdığını ve güçlü zehri enjekte ettiğini ifade ediyor. Zehir etkisini gösterince yavrular bir nvi felce uğruyor ve kırkayaklar bu yavruları canlı canlı yiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurbanların kalıntılarını inceleyen araştırmacılar, kırkayakların her yıl 2 bin 109 ila 3 bin 724 yavru kuş tükettiğini tahmin ediyor.

Araştırmacılara göre bulgular, deniz kuşlarını avlayan ilk kırkayak türünü gözler önüne seriyor.

Bulgularını The Conversation'da kaleme aldıkları bir yazıda açıklayan araştırmacılar, "Bir bakıma, adada bulunmayan yırtıcı memelilerin yerini aldılar" diye yazdı.

Öte yandan bilim insanları, adanın ekosisteminin vazgeçilmez bir parçası haline gelen kırkayakların, kertenkeleler ve hatta ölü balıklarla da beslendiğini ortaya koydu.

Ancak bu kırkayakların bitmek bilmez iştahı, ada ekosistemi için büyük bir önem taşıyor. Örneğin bu kırkayakların deniz kenarlarından adanın içine çektiği besinler, bitki örtüsünün gelişmesini sağlıyor.

1788'de insanlar adayı kolonileştirdiğinde ekosistem de büyük ölçüde yok olmuştu. Adaya getirilen domuzlar, keçiler ve tavşanlar, bitki örtüsünü tahrip etmişti.

20. yüzyılın başlarında domuzlar ve keçilerden arındırılan ada 1980'lerden beri koruma altında.

Koruma çabaları, deniz kuşu ve kırkayak popülasyonlarının da toparlanmasını sağladı.

 

Independent Türkçe, Livescience, The Conversation

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU