Suudi Arabistan'daki bir lav tünelinde yüz binlerce kemik bulundu

Bunlar arasında sığır, at, deve, kemirgen ve insana ait kemikler de yer alıyordu

Araştırma ekibi, tünellerden çıkarılan kemik ve dişlerin oluşturduğu bin 917 kalıntıyı inceledi (Mathew Stewart)

Suudi Arabistan'daki bir lav tünelinde çok sayıda insan ve hayvan kemiği bulundu. Kemiklerin son 7 bin yılda sırtlanlar tarafından burada istiflendiği ifade edildi.

Kemiklerin tespit edildiği Umm Jirsan adlı mağaranın, ülkenin kuzeybatısındaki Harrat Khaybar bölgesinde bulunan volkanik alanlarının altındaki lav kanalı sisteminin parçası olduğu bildirildi.

1,5 kilometre boyunca uzanan Umm Jirsan, ülkedeki en uzun lav tüneli konumunda. Yeni keşifse bu tünelin bir zamanlar yabani yaratıklara ev sahipliği yaptığını gösteriyor.

Araştırmacılar söz konusu mağarada en az 14 farklı hayvana ait yüz binlerce kemik bulduklarını duyurdu. Bunlar arasında sığır, at, deve, kemirgen ve insana ait kemikler de yer alıyordu.

Almanya'daki Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü'nden zooarkeolog Mathew Stewart, "Bu 1,5 km uzunluğundaki lav tüpü, çok iyi korunmuş yüz binlerce hayvan kalıntısı içeriyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılara göre bu kemikler, büyük olasılıkla çizgili sırtlan tarafından bir araya toplandı. Zira mağarada Latince ismi Hyaena hyaena olan bu yırtıcıya ait kalıntılar da tespit edildi.

Stewart, "Bu yaratıklar tüketmek, yavrularını beslenmek veya zulalamak üzere mağaralara kemik taşıyan hırslı toplayıcılardır" açıklamasında bulundu.

Söz konusu mağaranın çağlara tanıklık eden bir koleksiyon olduğunu aktaran Stewart, "Umm Jirsan'daki malzeme son 7 bin yılda birikmiş. Bu da lav tüneli içinde kemiklerin korunması için mükemmel koşullar olduğunu ispatlıyor" ifadelerini kullandı.

Ekip, tünellerden çıkarılan kemik ve dişlerin oluşturduğu bin 917 kalıntıyı inceledi. Bu örneklerden az bir kısmının karbon tarihlendirmesi, kalıntıların yaş aralığının 439 ve 6.839 arasında değiştiğini gösterdi. Bu da lav tünelinin uzun bir süredir yırtıcılar tarafından kullanıldığına işaret ediyor.
 

Ekran görüntüsü 2021-08-17 132902.png

Çizgili sırtlanların sadece Afrika'da değil, Asya'da ve hatta Türkiye'de de yaşadığı anlaşılmıştı (Wikimedia Commons)


Öte yandan bu sırtlan yuvası sadece geçmişin resmini sunmuyor. 2007'de lav tünelinde yapılan bir araştırma sırasında arkeologlar mağarada hırıltılar duyduğunu aktarmıştı. 

Bu da Umm Jirsan'ın yabani hayvanlar tarafından kullanılmaya devam ettiğini düşündürmüştü.

Araştırmacılar sırtlanlara ait olduğu düşünülen bu sesler sebebiyle arkeologların daha önce tünellere fazla yaklaşamadıklarını belirtiyor.

Bulgularını Archaeological and Anthropological Sciences isimli hakemli bilimsel dergide yayımlayan araştırmacılar, bu tüyler ürpertici mezarın tarihöncesi Arabistan'a ışık tutacak bir zaman makinesi işlevi göreceğini umuyor.

Stewart, "Bu çalışma buzdağının sadece görünen kısmı" diyor ve ekliyor:

Kemiklerin çok çok az korunabildiği bir bölgede, Umm Jirsan gibi kazı alanları heyecan verici.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Arkeofili

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU