Kabil Havalimanı'nda izdiham ve silah sesleri: "En az 5 kişi öldü"

Taliban, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girince Afganistan'dan kaçış hızlandı

ABD askerleri havalimanında güvenliği sağlamakta sıkıntı yaşıyor (AFP)

ABD'nin çekildiği Afganistan'da Taliban, ülkeyi adım adım ele geçiriyor. Bu sabah ülkeden kaçmaya çalışan binlerce Afgan'ın, Kabil Havalimanı'nda yarattığı izdihamın görüntüleri dünyaya yayıldı. 

Reuters'ın görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre, silah seslerinin duyulduğu havaalanında en az 5 kişi öldü. 

Yüzlerce kişi ülkeyi terk eden uçaklara zorla girmeye çalışırken yaşanan ölümlerin sebebinin isabet eden kurşunlar mı izdiham mı olduğu henüz net değil. 


Siviller için olan terminalde, pek çoğu Amerikalılar için çalışmış Afganlar çaresizce uçaklara sığınmaya çalıştı. 

İsmini açıklamak istemeyen Batılı bir askeri yetkiliye göre, yüzlerce Afgan'ın kendilerine ayrılan yeri aşarak C-17 tipi nakliye uçağına akın etmesi üzerine ABD Deniz Piyadeleri uyarı ateşi açtı.  


Havalimanında mahsur kalan görgü tanıkları, gece boyunca uyarı ateşlerinin sürdüğünü bildirdi.


Pazar günü Afgan hükümetinin çökmesi üzerine ABD Ordusu, diplomatlarla yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi için Kabil Havalimanı'nın güvenliğini devraldı. Bu uçuşlar havalimanının farklı bir yerinde bulunan askeri kısımdan gerçekleştiriliyor. 

Önceki haftalarda hızla ilerleyen Taliban, dün başkent Kabil'e de girmişti. Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin de kaçtığı ülkenin resmi bayrağı, sadece Kabil Havalimanı'nda dalgalanıyor. Taliban ise buraya da oldukça yakın. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afgan güvenlik görevlileri ve işçiler de havalimanındaki işlerini bıraktı. Terminale sığınanlar, su ve yiyecek ihtiyaçlarını içerideki dükkanlardan kendi başlarına sağlıyor.

Bütün sivil uçuşların iptal edildiği Kabil Havalimanı'nda çaresizce bekleyenler, yabancı hükümetlerin kendilerini Afganistan'dan götürmesini istiyor.

Yetkililerin bildirdiğine göre, yaklaşık 6 bin ABD askeri Kabil Havalimanı'nda görevli. 


Independent Türkçe, Wall Street Journal, NY Post, Reuters 

DAHA FAZLA HABER OKU