Tunus Cumhurbaşkanı Said'den yolsuzluğa son verme sözü

Fosfat çıkarma ve taşıma davasında 14 zanlı için gözaltı kararı çıktı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said / Fotoğraf: AP

Tunus Devlet Başkanı Kays Said, siyasi muhaliflerini 'ülkeyi her düzeyde yolsuzluktan temizleyecek hamlelerde bulunmakla' tehdit etti.

Tunus Afetlere Direnç Komitesi toplantısını denetlerken, "Sıcak yazdan sonra gelen şiddetli yağmurlar her yıl olduğu gibi bu sonbaharda da gelecek, bunun için hazırlıklı olmak gerekir" diyen Said, "Bazıları su tahliye kanallarının yerini alsa da siyaseti yıkayacak sağanak yağmur kanun ile gelecektir" ifadelerini kullandı.

Temizliğin kanunla gerçekleştirileceğini vurgulayarak Tunusluların hayatlarını işgal edenlerden kurtulma sözü veren Said, "Tunus halkı, ülkeyi on yıllardır üzerine yapışmış olan tozlardan temizlemek istiyor" dedi.

Said, siyasi, mali ve idari yolsuzlukla suçlananların birçoğunun yargılanacağını ima ederek vatandaşlarına "Allah'ın bize vadettiğinden asla sapmayacağımız konusunda halkımız müsterih olsun" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tunus'taki baraj sorununa da değinen Said, "baraj suçları" olarak tabir ettiği meseleye ilişkin eleştirilerde bulundu. Bunun Tunuslulara karşı işlenen bir suç olduğunu ve ülke barajlarının artık çalışmadığını söyledi.

Said, bazı kimseler kaynak suyu satabilsin diye suların bakımının ihmal edildiğini ve barajın bakımsız bırakıldığını belirttiği açıklamasında "Biz, kanallardan gelen su içilebilir durumdayken kaynak suyu içmedik" dedi.

Suyu kasten kesen partiler olduğunu vurgulayan ve Tunus'taki içme suyunun günlerce, hatta haftalarca kesilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Said sözlerine şöyle devam etti:

İçme suyunu kesen birileri var. Başkana git de sana geri versin diyenler var. Tüm Tunuslulara suyu geri vermek için durmaksızın çalışacağız. Yapılanları sabırla bekleyen vatandaşlara derim ki bundan geri dönüş yok!


Diğer taraftan Tunus Cumhurbaşkanı, Tunus anayasasının "yaklaşan tehlike" nedeniyle istisnai önlemler almasına olanak tanıyan 80'inci maddesini 25 Temmuz'da devreye soktu.

Said, söz konusu adımlar kapsamında Raşid el-Gannuşi başkanlığındaki Tunus Parlamentosu'nun çalışmalarını askıya aldı.

Tunus Başbakanı Hişam Meşişi'nin de görevine son verdi. Aynı şekilde parlamento üyelerinin dokunulmazlıklarını kaldırarak aralarındaki sanıkları yargıladı.

Siyasetçilerin bu şekilde yargılanması Tunus'ta "siyasi deprem" olarak yankı buldu.


Diğer yandan Mali Yargı Başkanlığı sözcüsü Muhsin El-Dali, Tunus resmi haber ajansına (TAP) yaptığı açıklamada, fosfatların çıkarılması ve taşınmasıyla ilgili mali ve idari yolsuzluk dosyasında 14 zanlının tutukluluğunun devam ettiğini ve 3 zanlının da firari olduğunun yer aldığını kaydetti.

El-Dali; eski Sanayi Bakanı, eski Sanayi Devlet Bakanı, eski Genel Müdür, Maliye Bakanlığı'nda halihazırda çalışan Devlet Denetçisi, Sanayi Bakanlığı'nda görev yapan Maden Müdürü, Tedarik Müdürü, devlete ait Gafsa Fosfat Şirketi'nin iki eski genel müdürü ve askıya alınan parlamentodaki bir milletvekilinin iki kardeşi de dahil olmak üzere dört şirket müdürünün adlarının yolsuzluk dosyasında yer aldığını belirtti.

Tunus Savcılığı üç gün önce, mali ve idari yolsuzluklar yaptıklarından şüphelenilen 12 kişinin "fosfat çıkarma ve transfer anlaşmaları" olarak bilinen "seyahat etme hakkını" yasaklayan bir emir yayımladı.

Tunus insan hakları derneklerinden birçoğu, iki gün önce Cumhurbaşkan'ına mali ve insan hakları ihlalleri suçlamalarına ilaveten kamu parasına saldırı davalarında Tunus mahkemeleri tarafından verilen yaklaşık 237 mahkeme celbinin etkinleştirilmesi için çağrıda bulundu.

Dernekler, geçiş adaleti sürecinde Hakikat ve Haysiyet Komisyonu'nun raporunda yolsuzluk dosyasının kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirttiler.

Söz konusu raporda Tunus devletine karşı işlenen 61 mali ve ekonomik yolsuzluk vakası yer alıyor.

Önceki Tunus hükümetlerini gerçekleri gizlemekle ve bu dosyalarda yer alan taraflara ilişkin harekete geçmemekle suçlayan insan hakları dernekleri, söz konusu dosyalar sayesinde ilk tahminde yağmalanan kamu fonlarından 15 milyar Tunus dinarının (bu yaklaşık 5 milyar ABD doları ediyor) geri alınabileceği görüşündeler.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU