Çin'den gönderilen binlerce sahte aşı kartı ABD'de yakalandı

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Kurumu, Memphis'teki görevlisinin "her gece" sahte gönderileri engellediğini bildiriyor

Sahte aşı kartlarında yazım hataları ve eksik kelimeler olduğu bildirildi (ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza)

Son birkaç hafta içinde, Memphis'teki ABD sınır görevlileri, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından verilen kartlara benzetilerek üretilen ve New Orleans'a gitmek üzere Çin'den gönderilen 3 binden fazla sahte Kovid-19 aşı kartına el koydu.

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza'nın 13 Ağustos'ta yaptığı açıklamaya göre, kurumun memurları "her gece" sahte gönderileri engellemekte.

Kuruma göre memurlar, 10 Ağustos'ta Alabama, New York, New Jersey, Güney Karolina ve Tennessee dahil diğer eyaletlere giden bir düzineden fazla gönderiye el koydu. Bu el koymalar, daha fazla sayıda şehir restoranlar, sinemalar ve spor salonları dahil bir dizi kapalı alan etkinliği için aşıyı zorunlu kılarken gerçekleşiyor.

Kurum, şüpheli paketlerde tıpkı CDC kartlarında olduğu gibi "aşı olan kişinin adı ve doğum tarihi, aşı üreticisi, lot numarası ve aşının yapıldığı tarih ve yer" için boş alanlar içeren “düşük kaliteli” dizin kartları bulunduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat kurum, sahte kartların "yazım hataları, yarım kelimeler" içerdiğini ve "kartın arkasındaki İspanyolca kelimelerin bir kısmının yanlış yazılmış olduğunu" duyurdu.

20, 51, 100'lük paketler halinde gelebilseler de onları bir şeyde saklamaya yönelik herhangi bir girişim hiç yok.

Kitaplara saklanmıyorlar, çerçeveli tabloların arkasına da sıkıştırılmıyorlar.

Daha bulaşıcı Delta varyantı ve pandemi önlemlerinin gevşetilmesi enfeksiyonlarda ani yükselişe neden olurken hastalığın yayılmasını ve hastane yatışlarındaki hızlanmayı durdurmak adına hem müşteriler hem de işverenler için işletmeler, kuruluşlar ve diğer yerlerdeki aşı zorunluluklarındaki artışı bir sahte aşı kartları pazarı takip etti.

ABD genelinde benzer zorunluluklar getiren diğer belediye başkanları ve yetkililerin yanı sıra New Orleans Belediye Başkanı LaToya Cantrell de restoranları, barları, spor salonlarını ve diğer kapalı mekanları ziyaret eden kişilerin aşı olduklarının kanıtını veya yakın zamanlı bir negatif test sonucu göstermelerini zorunlu kıldı. Kural pazartesiden itibaren geçerli olacak.

Gümrük ve Sınır Muhafaza'nın Memphis Liman Müdürü Michael Neipert, yaptığı açıklamada, "Bu aşılar ücretsiz ve her yerde mevcut" dedi.

Aşı olmak istemiyorsanız, bu sizin kararınız.

Ama sahte aşı kartı sipariş etmeyin, [memurlarıma ait] zamanı boşa harcamayın, yasaları çiğnemeyin ve kendinizi yanlış tanıtmayın.

Sahte Kovid-19 aşı kartlarının satın alınması, satılması veya kullanılması, resmi bir devlet kurumu mührünün yetkisiz kullanımı olarak kabul edilebilir ve 5 yıla kadar hapisle cezalandırılabilir.

CDC'ye göre, 167 milyondan fazla Amerikalı, yani kabaca ABD nüfusunun yarısının Kovid-19 aşıları tamamen yapıldı. Buna yetişkinlerin yüzde 61'inden, 65 yaş üstü kişilerinse yüzde 80'inden fazlası dahil.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU