CDC açıkladı: ABD çapında aşı zorunluluğu getirilmeyecek

Kurum başkanı ABD yönetiminin değil özel şirketlerin zorunlulukları değerlendirdiğini söyledi

ABD'de toplam vaka sayısı an itibarıyla 35 milyon 745 bine ulaştı (Unsplash)

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) başkanı, Kovid-19'un delta varyantı vakaları ülke çapında hızla artmasına rağmen kurumun ülke genelini kapsayan herhangi bir aşılama zorunluluğu tavsiye etmeyeceğini açıkladı.

CDC Başkanı Dr. Rochelle Walensky cuma günü, Kovid-19 aşısı için "ülke genelinde herhangi bir zorunluluk olmayacağını" söyledi.

Duyuru, Dr. Walensky'nin açıklamalarından günler sonra geldi. Walensky, CDC'nin, kılavuzlarını ülkenin büyük şehirlerinin çoğunu kapsayan yüksek bulaşma alanlarında yaşayan, tamamen aşılanmış yetişkinlerin kapalı ortamlarda yeniden maske takmaya başlamalarını tavsiye edecek şekilde güncellediğini duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Walensky aşılanmış kişilerin virüsü bulaştırabildiğini ama bulaşmaların ezici çoğunluğunun aşılanmamış kişilerden başka aşılanmamış kişilere geçmesiyle meydana geldiğini de eklemişti.

Doktor, daha önce Fox News'ten Bret Baier'e yaptığı, Biden yönetiminin federal bir aşı zorunluluğunu "incelemekte" olduğuna yönelik açıklamalarını netleştirme ihtiyacı hissetti.

Walensky, "Sonuç olarak, genel anlamda daha fazla aşıdan yana olduğumu düşünüyorum. Ama biliyorsunuz ki bu konuda bu politikaları gözden geçirdiğimiz dışında söyleyebilecek başka bir şeyim yok. Ve tamamen dürüst olmak gerekirse toplum bunu yerel ölçekte de yapıyor ve bunlar da ayrı, yerel kararlardır" dedi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Karine Jean-Pierre, cuma günü, "ulusal (bir) aşı gerekliliğinin şu anda değerlendirilmediğini" ifade etti.

Sözlerine açıklık getiren Walensky, federal yönetim tarafından değil özel sektör tarafından gündeme getirilen aşı gerekliliklerinden bahsettiğini söyledi.

 

 

Walensky, Twitter'da, "Ülke genelinde herhangi bir zorunluluk olmayacak. Özel sektördeki kurumların ve federal yönetimin bazı bölümlerinin değerlendirdiği zorunlulukları kastediyordum. Federal bir zorunluluk olmayacak" diye yazdı.

Tamamen aşılanmış bireylerin kapalı alanlarda yeniden maske takmaya başlaması talimatını veren kılavuz, aralarında kanun yapıcıların da bulunduğu bazı kesimleri rahatsız etti. Bu kişiler, bulaşma büyük oranda aşılanmamış kişilerden diğer aşılanmamış kişilere doğru gerçekleşiyorsa ağız maskesi kullanmayı sürdürmeye zorlanmamaları gerektiğini öne sürüyor.

ABD'deki yetişkin nüfusun sadece yaklaşık yüzde 50'si aşılandı ve 11 yaşın altındaki hiçbir çocuk aşılanmadı.

CNN'e çıkan Demokrat Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, aşılanmamışların aşılanmasına odaklanmayı tercih ettiğini söyledi. Vali maskelerin etkili bir azaltma aracı olduğunu ancak odağın şimdi yalnızca aşılama yoluyla virüsü yok etmek olması gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis de daha fazla maske takmaya karşı çıktı ve eyaletteki okulların sonbaharda okullar yeniden açıldığında öğrencileri maske takmaya zorlamasını yasaklayan bir kararnameye imza attı.

Bu emir CDC'nin yayımladığı, tüm öğrencilerin, öğretmelerin ve çalışanların sonbaharda maske takmasını tavsiye eden kılavuza doğrudan meydan okuyor.

Ülke genelinde iş yerlerinde bir aşı zorunluluğu getirilmeyecek gibi görünüyor ama Joe Biden tüm federal yönetim çalışanlarının ya aşı olmaları ya da her hafta koronavirüs testi yaptırmaları talimatını verdi. Kaliforniya, New York şehri ve birkaç şirket de çalışanları için benzer zorunluluklar getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU