Savaş simülasyonunda Çin'e kaybeden ABD ordusu, strateji değiştiriyor

ABD'li bir general, "Ne yapacağımızı, biz daha yapmadan önce tam olarak biliyorlardı" diye açıkladı

ABD ordusu, Kuveyt'teki bir çölde 2003'te tatbikat yapmıştı (Reuters)

Bir general, ABD ordusunun bir savaş oyununda "berbat bir şekilde başarısız olduğunu" ve bunun da savaş stratejisinde büyük bir değişikliğe yol açtığını açıkladı.

Business Insider, ABD'nin silahlı çatışmaya hazır olup olmadığının geçen ekimdeki bir tatbikatta test edildiğini ve bunun, ülkenin savaş stratejisindeki ciddi zayıflıkları ortaya çıkardığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genelkurmay Başkan Yardımcısı General John Hyten, pazartesi günü şunları söyledi:

Abartmadan söylüyorum, ordu berbat bir şekilde başarısız oldu.

Tayvan yüzünden savaşmayı içeren ve "Çin'le kurgusal bir yüzleşme" diye tanımlanan savaş simülasyonu sırasında hayali düşman, mavi takımın (yani ABD'nin) "istihbarat hakimiyeti" stratejisini alt üst etti.

Hyten, "Son 20 yıldır ABD'yi inceleyen saldırgan kırmızı ekip (düşman rolünü üstlenen) bizi öylece cebinden çıkardı" dedi. Genelkurmay Başkan Yardımcısı, "Ne yapacağımızı, biz daha yapmadan önce tam olarak biliyorlardı ve bundan faydalandılar" diye ekledi.

Hyten, "Gerçek rakiplerimizin son 20 yıldır, muhtemelen daha fazla odaklanarak ve daha fazla kişiyle neler yaptığını hayal edin" diye konuştu:

Bu yüzden bir adım geri atıp genişçe bakmamız ve 'Tamam, neyi kaçırdık?' dememiz gerekiyordu.

Hyten, ABD güçlerinin "Tıpkı I. Körfez Savaşı'nda olduğu gibi, tıpkı son 20 yıldır olduğu gibi, tıpkı Çin ve Rusya dahil dünyadaki herkesin son 30 yıldır yapmamızı izlediği gibi" istihbarat hakimiyeti kurmaya çalıştığını söyledi.

 

 

ABD ordusunun, ABD uyduları hedef alınırsa bozulabilen dijital veri ve iletişime güvenmesi nedeniyle bu girişim anında başarısız oldu. Bu simüle edilmiş angajman, Amerikan kuvvetlerinin bir araya getirilmesinin, onları düşman büyük güçlere karşı daha savunmasız bırakabileceğini de gösterdi.

Hyten, "Bugünün dünyasında hipersonik füzeleri ve tüm alanlardan bize yapılan uzun menzilli atışları düşünürsek, bir araya gelirseniz ve herkes nerede olduğunuzu bilirse, savunmasız olursunuz" ifadelerini kullandı.

Pentagon o günden beri savaş yaklaşımını "genişletilmiş manevra" stratejisine nasıl güncelleyeceğini gözden geçiriyor. Bu stratejinin amacı saldırı kabiliyetini, bir düşmanın kendisini savunmasını imkansız kılacak şekilde geliştirmek ve komutanlara savaş alanının daha net bir resmini çizmek amacıyla komuta ve kontrol noktalarını birbirine bağlamak.

Hyten, ABD ordusunun Çin gibi rakip güçlere karşı savaştaki üstünlüğü "hızla azaldığı için" bu değişikliklerin gerekli olduğunu söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU