Siyasi partilerden Konya'da 7 kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin açıklama

Konya'da 7 kişilik bir ailenin silahla öldürülmesi sonrası bazı siyasi parti mensuplarından saldırıyı kınayan açıklamalar geldi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay "Bilgi kirliliği ile olayı Kürt/Türk çatışması gibi gösterenlere pirim vermeyiz" dedi

Fotoğraf: AA

Konya'da bir evde 7 kişilik bir ailenin silahla vurularak öldürülmesiyle ilgili siyasi partilerden açıklama geldi.

Saldırının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu toplantı yaptı.

Toplantının ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "İktidarın nefret ve tahrik dili bu katliamın başlıca sorumlusudur. Bu iktidar HDP üzerinden Kürtleri hedef gösteren nefret dili kullanmaktadır. Bu dil, bu zihniyet ortak yaşamı zehirleyen bir zihniyetin ürünüdür. Ortada bir kaos planı olduğunu Deniz Poyraz yoldaşımız katledildiğini de söyledik" dedi.

Sancar şunları kaydetti:

İktidarın kendi içinde veya devletin çeşitli güçleri arasında devam eden çekişmelerin Kürt halkı üzerinden bir kaos planına dönüştürülmek istendiği konusunda uyarılarda bulunduk. Başta muhalefet partileri olmak üzere bütün demokrasi güçlerine çağrıda bulunduk. Durumun ciddiyetini her zeminde anlatmaya çalıştık. Bu meselenin sadece HDP'ye saldırıdan ibaret olmadığını kampanyanın çok daha derinlere inen kökleri bulunduğunu da vurguluyoruz. Hedefe HDP'yi koyuyorlar ama HDP üzerinden Kürt halkına yönelik sistematik bir katliam politikası da izleniyor.

Sadece kınama yetmez, sadece başsağlığı mesajları yetmez. Yan yana durarak bu politikaları boşa çıkarmak için daha etkili, daha inandırıcı ve kararlı ortak tavra ihtiyaç vardır. Kürt halkı asla yalnız değildir, Kürt halkı asla bu saldırılar karşısında korkacak, sinecek bir halk değildir. Bu halkın iradesini temsil eden parti olarak HDP, Kürt halkının yaşam hakkını ve eşit yaşam imkanlarını koruyacak, büyütecek güce sahiptir. Yarın benimle birlikte geniş bir heyet Konya’da olacak. Bütün muhalefet partilerinin liderlerini ve demokrasi güçlerini de aynı tavrı sergilemeye çağırıyoruz. Onları da yarın Konya’ya bekliyoruz. Bunlar öyle kişisel husumet, çıkar, münferit öfke ile açıklanabilecek olaylar değildir. Tersine sistematik bir planın adım adım hayata geçirilen vahşi uygulamalarıdır. Hep birlikte yeter diyelim, faşizme ve ırkçılığa hep birlikte dur diyelim.

Kurtulmuş: Canilerin en ağır cezayı alacağına ve olayın tüm ayrıntısıyla aydınlatılacağına eminim

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, sosyal medya hesabından saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı.

"Konya'daki insanlık dışı saldırıda yedi vatandaşımızın alçakça katledilmesi yüreklerimizi dağladı. Hayatını kaybedenlere Allah’tan sonsuz rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum" diyen Kurtulmuş, "Bu vahşi saldırıyı yapanları şiddetle lanetliyorum. Bu olaydan Türk- Kürt düşmanlığı oluşturmaya çalışanlar bilsinler ki, asırlar boyu süren kardeşlik iklimimizi hiçbir provokasyon bozamayacaktır. Kardeşliğin şehri Konya'mızda estirilen fitne ve ırkçılık provokasyonuna karşı milletimizin sağduyusu galip gelecektir. Canilerin en ağır cezayı alacağına ve olayın tüm ayrıntısıyla aydınlatılacağına eminim" ifadelerini kullandı.

Siyasi partilerden kınama mesajları

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "Konya'daki vahşi katliamı nefretle kınamak için dahi dilde kelime bulamıyorum. Başımız sagolsun. Katiller  mutlaka hesap verecek, adalet yakalarına yapışacaktır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel konuya ilişkin paylaşımda, "2,5 ay önce saldırıya uğrayan Dedeoğlu ailesinden 7 kişi vahşice katledildi. Saldırının ırkçı saiklerle işlenmiş olma ihtimali, konuyu titizlikle ele almamızı gerektiriyor. Katliamı kınıyor, iktidar partisini kutuplaştırıcı dilinden vazgeçmeye davet ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise sosyal medya paylaşımında şunları kaydetti:

Konya Meram’da 12 Mayıs’ta saldırıya uğrayan aile 24 yıldır o mahallede oturuyormuş. Saldıranlar tahliye edilmiş ve o  aileyi katlettiler. 7 insan, 7 can ! Komşusunu katletmek hangi kitapta yazar? hangi öğreti sizi bu hale getirdi?

Ailenin genç ferdi, ‘abla biz çok korkuyoruz’ demiş bunu duyunca daha da üzüldüm nerede komşuluk hukuku? Nerede büyük insanlık ? Nerede Anadolu Hümanizması ? Düpedüz faşizm bu hem de acımasızından lanet olsun bu ülkeyi bu hale getirenlere

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu katliamı ırkçı bir saldırı olarak okumak eksik olacaktır. Kürt halkını hedef alan sistemli saldırının geldiği nokta bu katliam oldu. Eski bir senaryo devreye kondu ve işletiliyor. İktidarda kalmak uğruna her yöntem devreye konuyor" ifadelerini kullandı.

Saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, "provokasyon" uyarısında bulundu.

Erbakan paylaşımında, "Konya’da aralarında kadınların olduğu 7 kişilik bir aile vahşice katledildikten sonra evleri yakıldı. Bu caniliği, bu zalimliği yapanların en ağır cezaya çarptırılmasını temenni ediyor, provakasyon ortamı oluşturmak isteyenlere fırsat verilmemesini temenni ediyorum" dedi.

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) yapılan açıklamada ise, "Konya'da 7 kişilik bir aile faşist saldırı sonucu katledildi. Kürtlere yönelik ırkçılığı besleyen, daha önce saldırıya uğrayan aileyi korumayan iktidar ve saldırganları kollayan cezasızlık politikası katliamın sorumlusudur. Faşizme karşı Kürt halkının yanındayız" denildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay'dan açıklama

Şehirde gerçekleşen saldırıya ilişkin açıklama yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  "Meram ilçemizde bir eve düzenlenen silahlı saldırıda 7 hemşehrimizi kaybettik. Acımız büyük. Bilgi kirliliği ile olayı Kürt/Türk çatışması gibi gösterenlere pirim vermeyiz.  7 canın acısını tüm şehir yaşıyoruz. Allah rahmet etsin" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU