ABD'de orman yangınlarıyla mücadeleye katılan kadın mahkumlara ceza indirimi uygulandı

Oregon'da orman yangınlarıyla mücadele ettiği için tahliye edilen mahkum, "Kefaret gibi. Olabileceğimi asla tahmin etmediğim biri şeklinde görülmek ve tanınmak gibi" dedi

(AP)

ABD'nin Oregon eyaletinde geçen yıl gerçekleşen orman yangınlarına yardım eden mahkumlar hapis sürelerinde ceza indirimi aldı ve bazıları tahliye edildi.

Kararlar, eyalet valisi Kate Brown'ın, 2020'deki orman yangınının söndürme çalışmalarına katkılarını ödüllendirmek için haziranda 41 mahkumun cezalarını azaltmaya yönelik düşüncesini paylaşmasının ardından geldi.

Brown, Oregon Ceza İnfaz Dairesi'ne bireysel olarak değerlendirilecek şekilde 12 aylık ceza indirimi uygulanmasına ilişkin sürecin başlatılması talimatını vermişti.

Nayah Addington, Coffee Creek Cezaevi'nden orman yangınıyla mücadeleye katkıları nedeniyle bir yıl erken tahliye edildi. Addington, üç yangın mevsimi boyunca çalışmalara katıldı.

Fox 12'ye konuşan eski mahkum, "Kefaret gibi. Olabileceğimi asla tahmin etmediğim biri şeklinde görülmek ve tanınmak gibi" dedi.

Addington, yangınla mücadelenin yanı sıra elektrikçi olmaya yönelik bir eğitim de aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Coffee Creek Cezaevi'ndeki yangınla mücadele programının yöneticisi teğmen Justin Wylie, mahkum kadınların herhangi bir itfaiyeciyle aynı işi yaptığını belirtti.

Wylie haber kuruluşuna, "Yangın emniyet şeritlerini kazdılar, elektrikli testere kullandılar, hortum döşediler; yaban hayatı bölgesinde görevli sıradan bir itfaiye ekibinin yapacağı her şeyi yaptılar" dedi.

Yetkili, programın 2015'te başladığını ve hapishaneden ekiplerin, şu anda eyaleti saran orman yangınlarıyla mücadele ettiğini söyledi. Mahkumlardan oluşan iki ekibin, Bruler'daki yangınla mücadele ettiği sanılıyor. Bazı itfaiyeci olarak çalışan mahkumlar, hapisten çıktıktan sonra bu alanda sözleşmeli iş bulmayı başarıyor. Diğer eski mahkumlar ise Oregon Orman İşleri Dairesi'nde iş buldu.

Orman İşleri Dairesi'ne göre Oregon'da mahkumlar 1953'ten bu yana yangınla mücadeleye katılıyor. Dairenin internet sitesinde, bunun "Oregonlular için ekonomik, sosyal ve çevresel faydalar sağlarken, hapishanedeki yetişkin mahkumlara da değerli meslek yetenekleri kazanma imkanı" tanıdığı belirtildi. 

Buna rağmen herkes bu uygulamanın ahlaki ve meşru olduğu konusunda aynı fikirde değil. Örneğin, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Sivil İklim Birlikleri yasa tasarısının görüşüldüğü sırada, orman yangınlarında mahkumların kullanılmasını "köle emeği" olarak nitelendirmişti. Önerilen bu yasal düzenleme, Franklin D. Roosevelt'in kilometre taşı niteliğindeki Yeni Düzen'ine (New Deal) bazı noktalarda benzer şekilde, kamu sektöründe iklim kriziyle mücadele etmeyi hedefleyen geniş yelpazede iş imkanları oluşturmayı amaçlıyor. Yasa, ucuz iş gücünden yararlanmak yerine sürdürülebilir istihdam sağlayabilir.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU