Erdoğan'dan "Afganistan" açıklaması: Türkiye yönetimi olarak bazı planlarımız var

Taliban'ın Afganistan'daki işgalini değerlendiren Erdoğan, "Taliban'ın Afganistan'daki yaklaşımı bir Müslümanın diğer Müslümana yaklaşımı değildir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyareti öncesi havalimanında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar'la bir araya geleceklerini ifade eden Erdoğan, "Milli davamıza ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelere dair durum değerlendirmesini yapacağız" dedi.

KKTC'nin her türlü zorluğa rağmen kendi ayakları üzerinde duran bir devlet olduğunu da belirten Erdoğan, "Türkiye ve Türk halkının her bir ferdi de Kıbrıs Türkünün yanında olmaya devam edecektir" diye konuştu.

"O devir bitti, kapandı. Azınlık felsefesini de kabul etmiyoruz. Öyle bir şey yok"

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden "Kıbrıs'ın birleşmesi gerektiği" yönünde yapılan açıklamalara da tepki gösteren Erdoğan, "Cenevre'deki toplantılarda Ersin Bey'in de dediği gibi eşit, egemen iki devletli çözümden bahsediyoruz. 40-50 senemizi onların söyledikleri ile geçirdik, netice alamadık. O devir bitti, kapandı. Azınlık felsefesini de kabul etmiyoruz. Öyle bir şey yok" dedi.

Adalet Divanı'nın başörtüsü kararı

Erdoğan, Adalet Divanı'nın, Almanya'daki bazı işletmelerin çalışanlarına başörtüsü yasağı uygulamasını haklı bulan kararını da eleştirerek şunları söyledi:

Adalet Divanı ile ilgili bu atılan adım, söylenen sözler bu konuda parti sözcümüzün açık, net, güzel bir açıklaması var. Adalet Divanı'nın ismini değiştirmesi lazım. Adalet Divanı ile uzaktan yakından alakası yok. Önce inanç özgürlüğü nedir bunları öğrenmesi lazım. Acaba kipayı takanlar için bu tür bir şeyler söyleyebilirler mi? Önce gitsinler kipa ile ilgili kararlarını da gözden geçirsinler.

"Taliban'ın Afganistan'daki yaklaşımı bir müslümanın diğer müslümana yaklaşımı değildir"

Afganistan konusuna da değinen Erdoğan şöyle devam etti:

Taliban'ın yaptığı açıklamada Türkiye'yi istemiyoruz açıklaması yok. Onlar kendilerine göre açıklama yapmış durumda. Bu konuda Türkiye'deki yönetimin ne konuda olduğunu Taliban gayet iyi biliyor. Türkiye yönetimi olarak bazı planlarımız var. Planlarımızın da gereğini yerine getiriyoruz. Gerek Dışişleri, gerekse şahsım olarak adımları atıp inşallah Taliban'la ne gibi görüşmeler yapacağız, nereye ulaşacağız bunun gayreti içindeyiz. Taliban'ın Afganistan'daki yaklaşımı bir müslümanın diğer müslümana yaklaşımı değildir. Biz buradan Taliban'a sesleniyoruz. Taliban'ın işgal hareketini devam ettirmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bu işgal hareketini bırakması lazım. Bir an önce Afganistan'ın genelinde barışın egemen olduğunu dünyaya göstermek lazım.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU