Rejim güçlerinden Suriye’nin kuzeybatısına saldırı: En az 8 ölü

Son haftalarda rejim güçleri İdlib'i defalarca bombaladı. Bu ayın 3'ünde, beşi İblin'deki bir aileden olmak üzere en az dokuz sivil öldürüldü

Rejim güçlerinin dün İdlib kırsalını bombalamasının ardından Sivil Savunma mensupları hayatını kaybeden bir kişiyi taşıyorlar. (AFP)

Rejim güçlerinin dün (Perşembe) Suriye'nin kuzeybatısındaki iki kasabaya düzenlediği füze saldırılarında ikisi çocuk en az sekiz sivil hayatını kaybetti.

Haziran ayından bu yana, İdlib'deki birçok bölge rejim güçleri tarafından tekrarlanan bombardımana maruz kaldı. Savaşçı grupları, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında geçen yılın Mart ayında imzalanan anlaşma kapsamında bölgede bir yıldan fazladır bir ateşkesin yürürlükte olmasına rağmen, bitişik bölgelerde rejimin kontrolünde olan yerleri hedef alarak karşılık verdiler.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib'in kuzeydoğu kırsalındaki El-Fua kasabası çevresini hedef alan füze saldırısı sonucu biri çocuk beş sivilin öldüğünü bildirdi. Ölenlerin çoğunluğunun halka açık bir yüzme havuzunun yakınında taş kırmakla meşgul işçiler olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İdlib'in güney kırsalındaki İblin kasabasına rejim güçlerinin düzenlediği füze saldırılarında aralarında bir kadın ve bir çocuğun da bulunduğu üç sivil daha hayatını kaybetti.

Son haftalarda rejim güçleri İdlib'i defalarca bombaladı. Bu ayın 3'ünde, beşi İblin'deki bir aileden olmak üzere en az dokuz sivil öldürüldü.

Bu dönem, Mart 2020'de Şam'ı destekleyen Moskova ve silahlı grupları destekleyen Ankara'nın ilan ettiği ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana en fazla can kaybı yaşanan dönem oldu.

İhlallere rağmen devam eden ateşkes, rejim güçlerinin Rus desteğiyle başlatıp üç ay devam ettiği ve yaklaşık bir milyon insanı evlerini terk etmeye zorlayan büyük bir saldırının ardından yapılmıştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Perşembe sabahı rejim güçlerinin ateşkes bölgesinde yeni bir katliam gerçekleştirdiğini ifade etti. İdlib’in kuzeydoğusundaki El-Fua kasabası yakınlarındaki Masbah bölgesini hedef alan füze saldırılarında aralarında en az bir çocuğun da bulunduğu 5 kişinin hayatını kaybettiğini, ölenlerin taş kıran işçiler olduğunu belirtti.

Suriye’de sivil savunma gruplarında biri olan Beyaz Baretliler, bu yılın ilk yarısında rejim ve Rusya'nın, kuzeybatı Suriye'ye yönelik sürekli saldırılarında ölenlerin sayısını açıkladı. Suriye Sivil Savunması yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu saldırılarda, aralarında Sivil Savunma gönüllülerin de bulunduğu, 23’ü çocuk, 19’u kadın olmak üzere 110’dan fazla kişi hayatını kaybetti. Ekipler, 52’si 14 yaş altında çocuk, 11’i de Sivil Savunma’da görev yapan gönüllüler olmak üzere 296 kişiyi ise kurtarmayı başardılar.”

Halep'in kuzey kırsalındaki eylemciler, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) düzenlediği bir sızma operasyonu sonucunda Ankara'ya bağlı Suriye Ulusal Ordusu güçlerine mensup iki kişinin öldürüldüğünü ve birçok kişinin de yaralandığını aktardılar. SDG güçlerinin Halep'in kuzeyindeki Münbiç kırsalındaki El-Gandura bölgesindeki El-Cetal köyünde askeri noktaları hedef aldığını, bu saldırı esnasında SDG’ye mensup 5 kişinin de ağır yaralandığını ve ölü sayısının artabileceğini ifade ettiler.

Salı günü Suriye’nin kuzeyinde Türk Fırat Kalkanı harekât sahasında bulunan Halep'in kuzey kırsalındaki Baslahaya bölgesinde Suriye Ulusal Ordusu ile SDG arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda çok sayıda SDG üyesi öldürüldü ve SDG’ye ait bir makineli tüfek imha edildi.

Halep'in kuzeyi ile Fırat'ın doğusundaki Suriye Ulusal Ordusu ile SDG arasındaki temas bölgeleri, iki tarafın da karşılıklı sızma girişimlerine tanık oluyor. Bunun yanı sıra iki taraf arasında herhangi bir ilerleme kaydedilmeksizin ve bölgedeki kontrol alanları değişmeksizin karşılıklı top atışları ve füze saldırıları yapılıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU