IOC'nin "gidişat düzelirse seyirci alın" dediği Tokyo Olimpiyatları'nın iptali için verilen imza 500 bine yaklaştı

IOC Başkanı Bach'tan "Salgının gidişatı düzelirse Tokyo Olimpiyatlarına seyirci alın" çağrısı gelirken olimpiyatların iptalini isteyen çevrim içi dilekçeye verilen imza sayısı ise 450 bini geçti

Mart 2020'de salgın nedeniyle ertelenen Tokyo Olimpiyatlarının 23 Temmuz'da seyircisiz olarak başlaması kaarlaştırıldı anacak tartışmalar da bitmiyor / Fotoğraf: AFP

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarında düşüş yaşanması halinde, Tokyo Olimpiyatları'na seyirci kabul edilmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kyodo ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, hafta içinde Başbakan Suga Yoşihide tarafından kabulünde IOC Başkanı Bach, Kovid-19 nedeniyle olimpiyatlara seyirci alınmaması kararına değindi.

Görüşmede Bach, Suga'dan, "salgının gidişatının iyi yönde ilerlemesi ve Kovid-19 vakalarının düşüş trendi yakalaması halinde turnuvaya seyirci kabul edilmesi" çağrısında bulundu.

Suga ise sürecin, turnuvanın düzenleyici tarafları Organizasyon Komitesi, Tokyo Metropol Valiliği, Japonya hükümeti ve IOC yetkililerince gözlemleneceğini ve karar verileceğini söyledi.

Tokyo Olimpiyatları'nın iptalini isteyen çevrim içi dilekçeye verilen imza 450 bini geçti

Öte yandan da Tokyo Olimpiyatları'nın iptalini talep eden çevrim içi dilekçe ise 450 binden fazla imzalandı.

Mayıs ayında Japonya Eski Barolar Birliği Başkanı Utsunomiya Kenji'nin açtığı "Hayatımızı Korumak için Tokyo Olimpiyatları'nı İptal Et" başlıklı dilekçeye şimdiye kadar 450 binden fazla imza verildi.

Çevrimiçi dilekçeyi Tokyo Metropol Valiliği'ne ulaştıran Utsunomiya, açılış seremonisi bir hafta sonra yapılacak olimpiyatlara yönelik, salgının ilerleyişinin turnuvanın gidişatını etkileyebileceğini söyledi.

Ulaşılan imza sayısı sonrası olimpiyatların iptaline yönelik alınacak "cesur kararın tam vakti" olduğunu savunan Utsunomiya, turnuvanın ilk aşamada planladığı hedefinden saptığını öne sürdü.

"Kurtarılabilecek hayatlar kurtarılamaz hale gelir"

Hükümetin 22 Ağustos'a dek başkent Tokyo'da Kovid-19'a karşı olağanüstü hal uygulanacağı kararını anımsatan Utsunomiya, bu şartlarda uluslararası organizasyonun düzenlenmesini "mantık dışı" olarak niteledi.

Utsunomiya, "Turnuva esnasında salgının yayılması hızlanırsa, sağlık kuruluşları kapasitesinin son noktasına ulaşır ve kurtarılabilecek hayatlar kurtarılamaz hale gelir" değerlendirmesinde bulundu.

Mart 2020'de salgın nedeniyle ertelenen turnuva 23 Temmuz'da Tokyo'da başlayacak.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU