"Cinsel istismar" görüntüleriyle gündeme gelen cinci hoca hakkında karar

Kendisini hoca olarak tanıttığı kadınları evliliklerini kurtarma vaadiyle dolandırdığı iddiasıyla yargılanan Burhan Dalğali 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası aldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına hükmetti

Burhan Dalğali  hakkında "dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık" ve "Tekke ve Zaviyelerle Türbeleri Seddine ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun'a muhalefet" suçlarından 2 yıldan 7 yıl 3 aya kadar hapis cezası istenmişti / Fotoğraf: Twitter

 "Dini inanç ve duyguları istismar ederek dolandırıcılık" yaptığı iddia edilen Burhan Dalğali'nin yargılandığı davada, sanığı "dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık" suçundan 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına çarptıran mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına hükmetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Dalğali ve avukatı katıldı.

Sanık Dalğali, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, "Ben kimseden para almadım. Karşı taraf bana iftira atmaktadır. Bu olay nedeniyle mağdur oldum. Beraatimi talep ediyorum" dedi.

İleride bir daha suç işlemeyeceği yönünde mahkemece olumlu kanaat elde edildi

Mahkeme heyeti, sanık Dalğali'nin "Tekke ve Zaviyelerle Türbeleri Seddine ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun'a muhalefet" suçundan 4 ay 5 gün hapis cezasıyla 500 lira adli para cezasına çarptırdı. Sanığın daha önceden 3 ayı aşacak şekilde hürriyeti bağlayıcı cezadan dolayı mahkum edilmemiş olması, yargılama sürecindeki davranışları dikkate alındığında ileride bir daha suç işlemeyeceği yönünde mahkemece olumlu kanaat elde edildiğinden sanığa verilen bu cezanın ertelenmesine karar verildi.

Verilen cezanın geleceği üzerindeki olası etkisi dikkate alındı

Sanık Dalğali'yı "dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık" suçundan 3 yıl 6 ay hapis ile 100 gün adli para cezasına çarptıran mahkeme, sanığın müştekinin zararını karşılaması ve verilen cezanın geleceği üzerindeki olası etkisini dikkate alarak cezasını 1 yıl 5 ay 15 gün ile 41 gün adli para cezasına indirdi.

Mahkeme, sanığa verilen hapis cezasının miktarı, daha önceden kasıtlı bir suç nedeniyle mahkum edilmemiş olması, sanığın kişilik özellikleri, duruşmalardaki tutum ve davranışlarını nazara alarak, bir daha suç işlemeyeceği kanaati hasıl olduğundan "dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık" suçundan hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, müşteki Ebubekir B'nin eşi Sema Nur B. ile sorunlar yaşadığı, bir tartışma üzerine de eşine 3 defa "boş ol" dediği belirtilerek, "dini nikah tazelemek" isteyen müştekinin sanık Burhan Dalğali'yi çağırdığı anlatılmıştı.

Müştekilerin evine giden sanığın, "Böyle nikah düşmez. Siz tövbe edin. Sizin nikahınız düşmedi." dediği aktarılan iddianamede, sanığın nasihat ve telkinleri karşılığında müştekilerin her birinden 1600 lira olmak üzere toplamda 3 bin 200 lira aldığı kaydedilmişti.

Sanık Dalğali'nin Ebubekir B.'ye "Ayrı odanız var mı? Eşinle baş başa görüşmemiz lazım" dediği ifade edilen iddianamede, müştekilerin ayrı odalarının olmadığını söylemesi üzerine sanık Dalğali'nin çiftin evinden ayrıldığı aktarılmıştı.

Dalğali'nin çevresindekilerin kendisine itibar edilmesi için birtakım dini kisveleri kullandığı belirtilen iddianamede, sanık hakkında "dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık" ve "Tekke ve Zaviyelerle Türbeleri Seddine ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun'a muhalefet" suçlarından 2 yıldan 7 yıl 3 aya kadar hapis cezası istenmişti.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU