Beyda'da elde edilen zaferler Yemenlilerin darbenin sona ereceği yönündeki umutlarını yeşertiyor

Badi’den Şarku’l Avsat’a: Tüm güçler birleştirilerek milisler hezimete uğratılacak

Yemen ordusu unsurları. (AFP)

Yemen meşru güçlerinin Beyda ilinde elde ettiği zaferler, halkın İran destekli Husi milislerin gerçekleştirdiği darbenin sona ermesine yönelik umutlarını yeşertti. Söz konusu zaferler ayrıca milis saflarındaki çöküşü de hızlandırdı.

Yemen ordu güçleri, Devler (Amalika) Tugayı ve Sana'nın güneydoğusundaki Beyda ili Halk Direnişi, meşruiyeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun da hava desteğiyle son iki gün içerisinde geniş çaplı bir askeri operasyona imza attı. Sekiz ile sınırı olan stratejik Beyda ilinin Husilerden kurtarıldığı operasyona ‘Karanlığı Delip Geçen Parlak Yıldız’ adı verildi.

Beyda'nın ez-Zahir ilçesi ve ona bakan mevkilerde büyük zaferler elde edilirken kurtarılan alanlar ise güvence altına alındı. Yemen askeri kaynaklarının aktardığına göre operasyona katılan Devler Tugayları, yaklaşık yedi yıldır Husiler tarafından kontrol edilen köylerin ve bölgelerin geri alınmasında Beyda’daki halk direnişinin desteklenmesinde büyük rol oynadı. Yemen hükümeti de Beyda’daki son zaferlerin, Husi milislerinin kırılganlığını ve Yemen halkının mutlak karşı duruşunu gösterdiğini vurguladı. Hükümet Sözcüsü Racih Badi, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Husi milislerinin kontrol altına aldığı bölgelerde halkın kızgınlığı, bu kontrolün kırılgan olduğunu kanıtlıyor. Yapılan açıklamalar ordu, aşiret ve direniş güçlerinin birleşmesi halinde ırkçı milislerin hezimete uğratılacağı belirtiliyor. Halkın tepkisi, Husilerin kontrolü altındaki insanlara yönelik adaletsizliği, keyfiliği ve zulmü gösterir nitelikte Beyda'da elde edilen zaferler şüphesiz diğer illeri de olumlu yönde etkileyecek. Söz konusu zaferlerde önemli bir rol alan ordu güçlerini, Devler Tugayları’nı ve halk direnişini takdirle karşılıyoruz. Beyda'da yaşananlar bu ırkçı hareketin ne derece kırılgan olduğunu gösterdi.”

Yemenli kaynaklar; Şebve, Abyan, ed-Dali, Ibb, Sana, Zimar, Lahc ve Marib olmak üzere sekiz il ile idari sınırları bulunan Beyda’yı kontrol eden tarafın savaşı kararlı bir şekilde yönetme yeteneğine sahip olacağını vurguladılar. Yemenli analist Abdullah İsmail, Beyda'daki zaferlerin halkın tepkisi ve eylemi karşısında Husilerin yanılsamalarını geçersiz kıldığını belirtti. Beyda halkından aktivist Amir el-Humeykani de hedefin Zahir ilçesinin kurtarılması olmadığını, buranın Beyda’yı özgürlüğüne kavuşturma savaşının anahtarı olduğunu söyledi. Humeykani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Savaş henüz başlamış değil. Asıl hedef Sana” ifadelerini kullandı.

Silahlı Kuvvetler Medya Merkezi'ne konuşan bir askeri kaynak da ordu güçlerinin Beyda ilinin doğu ve batı taraflarından stratejik ve geniş alanları kurtarmayı başardığını bildirdi.

Doğu eksenindeki güçler, Soma ilçesinde birçok önemli bölgeyi kurtararak güvenlik altına almayı başardı. Zahir’in bulunduğu batı eksenindeki ordu ve direniş güçleri de Kurbe’yi ve Zi Naim yakınlarındaki el-Gayleme’yi kuşatmadan kurtardı.

İl sakinleri, bölgelerinin Husi milislerin kıskacından, geçmiş yıllarda kendilerine uygulanan adaletsizlikten ve zulümden kurtarılmasından duydukları mutluluğu dile getirdiler.

Gözlemcilerin aktardığına göre Yemen ordusu ve direniş güçlerinin Beyda’daki niteliksel askeri ilerleyişi, diğer cephelere dramatik bir şekilde çöken Husi unsurlarına baskı yapmaya kapı aralıyor.

Pazar günü Zahir bölgesinde ilerleyen güçler, Za Makşeb, Cahur, es-Sevadene, Al Ubeyd el-Muzaffer, Kirbeh, Miskin, Garara ve ez-Zahir bölgesinin el-Cemacim bölgesindeki anayola yakın birçok bölgesi de dahil olmak üzere hayati bölgeleri geri almayı başardılar. Uzmanlara göre ‘Karanlığı Delip Geçen Parlak Yıldız’ adlı operasyonda ilerleme sağlandığı takdirde, özellikle Şebve, Abyan, ed-Dali, Ibb, Sana, Zimar, Lahc ve Marib olmak üzere 8 valilik ile idari sınırları bulunan eyaletin kurtuluşunu tamamlamak için diğer cephelerde  harekete geçecek ve el-Beyda vilayetindeki Husi varlığına son verilecek.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, kurtarılan bölgelerde yaşayanların, 2015 yılında valiliği işgal etmesinden bu yana Husi milislerin kıskacından kurtuluşlarının bir ifadesi olarak direniş güçlerini ve orduyu slogan ve alkışlarla karşıladığı görüldü.

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Ordu ve halk direniş güçleri, el-Beyda'nın ez-Zahir ilçesinde büyük zaferler elde ediyorlar.  Cebel Şebeke, Kirbeh, Za Makşeb, Cahur, es-Sevadene, Al Ubeyd bölgesindeki noktalar, ez-Zahir bölgesinin el-Cemacim bölgesinin büyük bir kısmının da dahil olduğu bir dizi stratejik bölge geri alındı.  Zahir bölgesi, merkezi, Cemacim ve Gayleme’nin geri alınmasıyla terörist Husilerden tamamen kurtuluyor. Güçler, milislerin savunmasındaki büyük çöküşüne, üyelerinin hezimete uğramasına ve geri kalanların da kaçışına sahit oluyor. Beyda ili başkenti yönündeki el-Hulve ve Ravda bölgeleri yeniden kontrol altına alındı."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU