İsrail: Pfizer-BioNTech aşısının koruyuculuğu azaldı, ağır vakaları önlemede ise hâlâ oldukça etkili

Aşının etkinliğinin azalması Delta varyantının yayılmasıyla ve İsrail'de sosyal mesafe önlemlerinin kaldırılmasıyla aynı döneme denk geldi

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından dün gece yapılan açıklamaya göre aşının hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemedeki etkinliği 6 Haziran'dan itibaren yüzde 64'e geriledi / Fotoğraf: AP

Koronavirüsün delta varyantının yayıldığı İsrail, yeni enfeksiyonları ve semptomatik vakaları önlemede Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısının etkinliğinin azaldığını ancak ağır vakaları önlemede hâlâ oldukça etkili olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aşının etkinliğinin azalması Delta varyantının yayılmasıyla ve İsrail'de sosyal mesafe önlemlerinin kaldırılmasıyla aynı döneme denk geldi.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını aşılayan İsrail'in Sağlık Bakanlığı tarafından dün gece yapılan açıklamaya göre aşının hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemedeki etkinliği 6 Haziran'dan itibaren yüzde 64'e geriledi. Aşının hastaneye yatışları ve ağır vakaları önlemede ise yüzde 93 etkili olduğu açıklandı.

Bakanlık hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemede aşının daha önceleri ne kadar etkili olduğunu belirtmedi ve detay vermedi. Bakanlık yetkililerinin Mayıs'ta yayımladığı rapora göre Pfizer-BioNTech aşısının iki dozu hastalığın yayılmasını, semptomatik ve ağır vakaları önlemede yüzde 95'ten fazla etkiliydi.

Pfizer sözcüsü İsrail'in açıkladığı veriler hakkındaki sorulara cevap vermedi. Ancak aşı tarafından üretilen antikorların Delta dahil olmak üzere koronavirüs varyantlarını etkisiz hale getirebildiğini gösteren bir araştırmaya atıfta bulundu.

Vaka sayıları tek haneye indi

İsrail'in 9.3 milyon olan nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ı en az bir doz Pfizer-BioNTech aşısı olurken, çoğunluğun aşılanmasıyla birlikte Ocak'ta günlük 10 bin olan vaka sayıları geçen ay tek haneli seviyelere inmişti.

Vaka sayılarının tek haneli sayılara düşmesiyle birlikte neredeyse tüm sosyal mesafe ve maske takma kurallarının kaldırıldığı İsrail'de virüsün Delta varyantı yayılmaya başladı ve birkaç gün önce maske kuralları kısmen de olsa tekrar yürürlüğe alındı. Günlük vaka sayısı Pazar günü 343'e yükseldi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU