Lübnan'daki ilaç stoku neredeyse tamamen tükendi

Merkez Bankası'nın aidatları ödemede gecikmesi, ithalatı durdurdu

İlaç İthalatçıları Sendikası, çok sayıda ilacın stoğunun tükendiğini duyurdu. (NNA)

Lübnan İlaç İthalatçıları ve Ecza Depoları Sendikası, çok sayıda ilacın tükendiğini duyurdu. Sendika, ithalat sürecinin bir aydan fazla bir süredir neredeyse tamamen durması durumunda, ülkeyi birçok hastaya sağlık hizmeti sağlayamamakla karşı karşıya bıraktığını ve hastaların hayatlarını tehdit ettiğini söyledi. Sendika ayrıca, krizle mücadele etmek için acil eylem ihtiyacı çağrısında bulundu.

Lübnan Merkez Bankası, ilaç ithalatı için likidite sağlıyor. Ancak Merkez Bankası'nın ithalatçı firmaların aidatlarını ödemede gecikmesi nedeniyle geçen aylarda yaşanan kriz sonrasında dolarla sağlanan ilaç rezervlerinde düşüşe yol açtı. Merkez Bankası'nın belirlediği resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada bugün dolar 17 bin 500 lira üzerinden işlem görüyor. Tüm sektörlerin ise ithalat için nakit dolara ihtiyacı bulunuyor.

Sendika, 4 Temmuz'da yaptığı açıklamada, kendisine bağlı şirketlerin 'çok sayıda ilacın stoklarının tükenme tehlikesi' yaşadığını belirtti. Sendika, 'ithalat yapan firmaların ilaç üreticilerine karşı biriken 600 milyon doları aşkın borçları' ve 'geçen Mayıs ayında alınan bir karar uyarınca Merkez Bankası'nın bu firmalara yeniden ithalat için önceden onay vermemesi' nedeniyle bir aydan fazla süredir ithalatın neredeyse tümüyle durduğuna dikkati çekti.

İthalat yapan firmaların ellerinde bulunan az sayıdaki ilaçla piyasa ihtiyaçlarını kesintisiz olarak karşılamaya devam ettiğini söyleyen sendika, bu durumun da bu az sayıdaki ilacın stoğunun tükenmesi tehdidini artırdığını vurguladı.

Sendika, ithalatçı firmaların stoklarında, kronik ve tedavisi olmayan hastalıkları tedavi eden yüzlerce temel ilacın tamamen tükendiğine dikkat çekti. Aynı şekilde mümkün olan en kısa sürede ithalata devam edilmezse Temmuz ayında yüzlerce ilacın stoğunun tükeneceği uyarısını yaptı.

Sendika, “Kısa vadede tek çözüm, Sağlık Bakanlığı önceliklerine göre bakanlık ile Merkez Bankası arasında, Cumhurbaşkanı Mişel Avn himayesinde ilaç desteğinin sürdürülmesine ilişkin anlaşmanın doğru şekilde uygulanmasıdır. Sağlık Bakanlığı'nın önceliklerine göre, Lübnan'ın gelecekteki ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için Merkez Bankası tarafından aylık bir miktar tahsis edilmelidir” dedi.

Sendika, ilgili hekim tarafından belirlenen ve kaçakçılık ve ticareti engellenen, hastanın aylık ihtiyaçlarını karşılayacak bir ilaç dağıtım sistemi kurulması talebini yineledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU