Blinken: 10 bin IŞİD militanı, SDG tarafından tutuluyor

Geçen birkaç ay içerisinde, Iraklı yetkililerin IŞİD militanlarını suçladığı 25’ten fazla ölümcül saldırı düzenlendi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (AP)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün yaptığı açıklamada, YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yönetilen kamplarda hala yaklaşık 10 bin IŞİD militanının tutulduğunu söylerken, durumu kabul edilemez olarak nitelendirdi.

Reuters’ın haberine göre radikalizm yanlısı örgütle mücadeleye yönelik uluslararası çabaları yenilemek için Roma’daki bir toplantının açılışında konuşan Blinken, Washington’un IŞİD'e karşı koalisyona üye 78 ülke de dahil olmak üzere ülkeleri, örgüte mensup vatandaşlarını ülkelerine geri almaya çağırdığını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı, “Bu durum kesinlikle kabul edilemez. Sonsuza kadar devam etmesi de mümkün değil. ABD, koalisyon ortakları da dahil olmak üzere ilgili ülkeleri, vatandaşlarını ülkelerine geri almaya, onları iyileştirmeye veya uygun koşullarda kovuşturmaya çağırmaya devam ediyor” dedi.

Ek bir önemli faktör olduğunu da söyleyen Blinken, bu çerçevere IŞİD'in kalıcı yenilgisinin, başta Afrika olmak üzere Irak ve Suriye dışında oluşturduğu tehditleri ele almayı gerektirdiğini sözlerine ekledi.

El-Kaide’nin küçük bir kolu olan örgüt, 2014 yılında Irak ve Suriye’nin büyük bir bölümünü ele geçirdi. 2017 yılında IŞİD'e karşı askeri zafer ilan edildi. Ancak örgüt, o günden bu yana Kuzey Irak’ın bazı bölgelerinde ve Suriye ile sınır bölgesinde bir isyan yürütüyor.

Geçen birkaç ay içerisinde, Iraklı yetkililerin IŞİD militanlarını suçladığı 25’ten fazla ölümcül saldırı düzenlendi. Ocak ayında kalabalık bir Bağdat pazarındaki bombalı saldırıda 30’dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Kıtanın batısındaki Afrika Sahel bölgesinde bölgesel, Batı ve Birleşmiş Milletler (BM) güçlerinden binlerce unsurun konuşlandırılmasına rağmen, El-Kaide ve IŞİD ile bağlantılı radikalizm yanlısı gruplar, son birkaç yılda daha fazla güçlendi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU