Bangladeşli din adamı bir emojiye karşı fetva yayımladı

"Eğer bunu diğerlerini küçümsemek ya da onlarla dalga geçmek için kullanıyorsanız, bu İslam'da tamamen yasak"

Ahmadullah’ın emojilere karşı videosu sosyal medyada farklı tepkilerle karşılandı (Unsplash)

Bangladeş'te bir din adamı, Facebook'taki emojiye karşı fetva çıkardı.

Ahmadullah adıyla bilinen ve Facebook'la YouTube'da 3 milyondan fazla takipçisi bulunan din adamı, cumartesi günü üç dakikalık bir video yayımladı.

Din adamı videoda Facebook'ta kullanıcıların birbiriyle nasıl dalga geçtiklerini tartıştı ve bunun "haram" olduğunu öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bugünlerde karşımızdakiyle dalga geçmek için Facebook'un ‘haha' emojisini kullanıyoruz" diyen Ahmadullah'ın videosu 2 milyondan fazla görüntülenme aldı.

Eğer ‘haha' emojilerini sadece eğlence amaçlı kullanıyorsak ve gönderiyi paylaşan kişi de sadece eğlence amaçlı paylaşmışsa, ortada bir sorun yok. Fakat emojiyi sosyal medyada gönderi paylaşan veya yorum yapan kişileri küçümsemek ya da onlarla dalga geçmek için kullanıyorsanız, bu İslam'da tamamen yasak bir şey.

Binlerce kullanıcının yorum yaptığı videoda bazıları Ahmadullah'ı haklı bulurken, bazıları da dalga geçmek amacıyla "haha" emojisi kullandı.
 

facebook_haha_emoji_1200x768.jpg
Ahmadullah'ın din ve toplumsal meselelerle ilgili çevrimiçi videoları internette epey kişi tarafından izleniyor (Facebook/ sheikhahmadullahofficial)


Din adamı sözlerine şöyle devam etti:

Allah rızası için sizi bu davranışı yapmaktan sakınmaya davet ediyorum. Biriyle dalga geçmek için ‘haha' emojisini kullanmayın. Eğer bir Müslümanı incitirseniz size beklemediğiniz şekilde kötü ifadeler kullanarak yanıt verebilir.

Ahmadullah, ülkede son dönemlerde ortaya çıkan ve internet üzerinden yayınlar yapan din adamlarından. İnternette çok sayıda takipçisi var ve videoları birçok etkileşim alıyor.



Independent Türkçe, Arab News, India Today

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU