Suudi Arabistan’da kadın futbol takımı kuruluyor

Suudi Arabistan’da kadın futbol ligi, Suudi Futbol Federasyonu’ndaki kadın yönetimiyle işbirliği içinde, 2020 yılında başladı

Kadın futboluna ilgi artıyor (Şarku'l Avsat)

Musali Âl Muammer başkanlığındaki en-Nasr Spor Kulübü Yönetim Kurulu, yakın bir zamanda Suudi Arabistan Kadınlar Ligi’ne katılması için kadın futbol takımı kuracaklarını açıkladı.

Âl Muammer, yönetim kurulunun Suudi Arabistan'daki Kadınlar Futbol Ligi şampiyonasına katılacak bir kadın takımı kurmaya hazır olduğunu duyurdu.

Twitter hesabındaki birçok takipçisinin tweetlerine yanıt veren Âl Muammer, kadınların tweetlerine cevap vermediği, sadece erkeklerin sorularına cevap verdiği yazının üzerine, “Kulüpte kadın futbol takımı oluşturacağız. Artık oklarınızı kadın takımına yöneltebilirsiniz” dedi.

Âl Muammer’in bu tweeti iyi bir tepkiyle karşılandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan Profesyonel Lig Komitesi, Asya Futbol Konfederasyonu tarafından onaylanan 2021 kulüp lisans listesine dahil spor standartları arasına kadın futbol takımı standardını dahil etmişti. Komite, kadın standardını önümüzdeki dönemde zorunlu standartlardan biri haline gelecek ‘C’ kategorisinde değerlendirirken, bu durum Suudi kulüplerinde kadın takımlarının kurulmasına katkı sağlayacak.

Asya Futbol Konfederasyonu (AFC), 2023'te düzenlenecek Asya Kadınlar Futbol Şampiyonlar Ligi'ni açıkladı.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur merkezli AFC'de kadın futbolundan sorumlu Bai Lilly, "Elbette bu kadın futbolunu güçlendirecek” dedi.

Eski Çinli futbolcu Lilly, kadın futbol takımları için Asya Kupası’nın her dört yılda bir düzenlenmesine rağmen yeni turnuvanın Avrupa'da kaydedilen ilerlemeye benzer şekilde Asya kıtasında da kadın futboluna reform getireceğini söyledi.

Lilly açıklamasında, “Bir kulüp müsabakası düzenlersek bu, katılımcıların belirli kriterleri karşılaması gerektiği ve turnuvaların iyi organize edildiği anlamına gelir. Bu durum tabii ki ulusal müsabakaların gelişmesine yardımcı olacak ve oyuncuların öne çıkmasını sağlayacak” şeklinde konuştu.

Asya, Çin ve Japonya gibi en prestijli kadın takımlarından bazılarına sahip olsa da, oyunun seviyesi ABD ve Avrupa'dan hala çok uzakta.

2019 Dünya Kupası’nda, hiçbir Asya takımı 1991 yılından bu yana çeyrek finale yükselemedi.

Suudi Arabistan’da kadın futbol ligi, Suudi Futbol Federasyonu’ndaki kadın yönetimiyle işbirliği içinde, 2020 yılında başladı.

Suudi Arabistan Herkes İçin Spor Federasyonu tarafından finanse edilen ligde 17 yaş üzeri kadınlar oynuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU