Pinochet'nin albayı Walter Klug Rivera, Arjantin'de yakalandı

Şilili eski albay, Augusto Pinochet'nin 1973'te iktidarı askeri darbeyle ele geçirmesinden kısa süre sonra ortadan kaybolan 23 işçinin öldürülmesinden suçlu bulunmuştu

Eski albay 2014'te Şili Yüksek Mahkemesi tarafından 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı (Twitter/PiensaPrensa)

Güney Amerika ülkesi yetkililerinin bildirdiği üzere, Augusto Pinochet'nin diktatörlüğü sırasında gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinden suçlu bulunan eski bir albay, Şili'den kaçtıktan sonra komşu ülke Arjantin'de tutuklandı.

Walter Klug Rivera cumartesi günü Buenos Aires'te, kaldığı otelin önünde yakalandı. Arjantin polisi Klug Rivera'nın firarına devam etmek için gelecek birkaç saat içinde otelden ayrılmayı planladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Klug Rivera, Şili'de görevdeki başkan Salvador Allende'nin ölümüyle sonuçlanan kötü şöhretli askeri darbeyle Pinochet'nin iktidarı ele geçirmesinin ardından 23 işçinin 1973'te ortadan kaybolması ve öldürülmesinden suçlu bulunmuştu.

Demokratik yollarla seçilmiş Unidad Popular partisinin sosyalist lideri Allende, Richard Nixon'ın başkanlığına ait gizliliği kaldırılmış belgelerin ortaya koyduğuna göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin desteğiyle devrilmişti.

Şili hükümeti, Pinochet'nin askeri yönetimi sırasında üç binden fazla kişinin öldüğünü ya da kaybolduğunu dile getirirken polis soruşturmaları ve hakikat komisyonları binlerce sosyalistin, solcunun ve diğer muhaliflerin işkenceye maruz kaldığını veya sürgüne gönderildiğini gösteriyor.

Arjantin basını, Klug Rivera'nın, Şili'ye iade sürecini başlatacak federal yargıç Julián Ercolini'nin huzuruna çıkarılmasının emredildiği pazartesi gününe kadar Buenos Aires'te tutuklu kalacağını söyledi.

Polis, tutuklamayı Twitter'da şunları yazarak doğruladı:

Adaletten kaçmaya devam etme niyetiyle birkaç saat içinde otelden ayrılmayı planlayan Walter Klug Rivera ... Oteli'nin dışında yakalandı.

Arjantin İçişleri Bakanı Eduardo de Pedro, sosyal medya sitesinde Klug Rivera'nın iadesine karar verildiğini ve insanlığa karşı işlediği suçlardan ötürü Interpol tarafından arandığını duyurdu.

De Pedro, "Pinochet diktatörlüğü döneminde 23 kişiyi nitelikli bir şekilde öldürmekten suçlandığı ülkesinin adaletinden kaçarak yasadışı yollardan Arjantin'e giren Şili vatandaşı Walter Klug Rivera'nın sınır dışı edilmesi emrini verdik" diye yazdı.

İnsanlığa karşı işlediği suçlardan ötürü tutuklanması istemiyle Interpol, Klug Rivera hakkında kırmızı bülten de çıkarmıştı. Bu kararla Arjantin Cumhuriyeti insan hakları, adalet ve uluslararası düzenin eksiksiz şekilde tatbik edilmesine olan bağlılığını bir kez daha teyit etmektedir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU