Putin, "Rusya iklim krizini umursamıyor" diyenlere yanıt verdi

Dünyanın dört bir yanındaki şirketler dengeleme fırsatlarını kovalarken Kremlin, Rusya'nın engin doğal karbon deposu kapasitesinden para kazanmaya çalışıyor

Vladimir Putin, 4 Haziran'da Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Uluslararası Ekonomi Forumu'nda konuşurken (AP)

Vladimir Putin, Rusya'nın iklim krizinin yarattığı tehdidi umursamamasının bir "efsane" olduğunu söylerken, ülkenin enerji endüstrisine zarar verebilecek eylemlere karşı da uyarıda bulundu.

Rusya'nın aralarında bulunmadığı G7 ülkelerinin liderleri, uluslararası zirve için Cornwall'a gitmeye hazırlanırken konuşan Putin, karbon emisyonunu nötrleme çabasının "haksız rekabet" aracına dönüşmesi riskine karşı uyardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya, dünyanın en büyük doğalgaz ihracatçısı ve dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı.

St. Petersburg'ta Rusya'nın yıllık ekonomi forumunda konuşan Putin, "temiz" olarak nitelendirdiği doğalgazın kullanımını savunarak daha temiz enerjiye geçiş sırasında doğalgazın kullanılması gerektiğini söyledi.

"Rusya'nın iklim ısınmasından kaynaklanan küresel sorunları çözmekle pek ilgilenmediğine dair sözler dolansa da, hemen bunun saçmalık, bir efsane, hatta doğrudan yanlış bir beyan olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

"Diğer ülkeler gibi biz de bu alandaki riskleri ve tehditleri hissediyoruz" diyen Putin sözlerine şöyle devam etti:

Siyasi ve diğer farklılıkları bir kenara bırakmamız ve karbon salımını nötrlemeye geçişi haksız rekabet aracına dönüştürmekten kaçınmamız gerekiyor.

Putin ayrıca, Sibirya benzeri bölgelerdeki donmuş toprağın erimesi gibi sorunların, Rusya'da tamamı Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki donmuş toprak üzerine inşa edilmiş şehirler olduğu göz önünde bulundurulursa, ülke için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Tamamı donmuş toprak üzerine inşa edilmiş şehirlerimiz var.
Buz çözülürse, bunun Rusya için sonuçlarını hayal edin. Bu konuda çok endişeliyiz.

Ülkenin gaz ihracatından bahseden Putin, şöyle konuştu:

Ekonomi genelinde emisyonları azaltmamız gerekiyor. Rusya rol oynayabilir. Dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerine sahibiz. Doğalgaz elbette bir fosil yakıt ama bunların en temizi ve biz doğalgaz olmadan yapamayız. Hidrojen üretimi için de altyapı oluşturuyoruz.

Doğalgazla çalışan elektrik santralleri, kömürle çalışan santrallerin yaklaşık yarısı kadar CO2 üretse de sera gazlarının atmosfere geçmesi önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Ayrıca, doğalgazın çıkarılması ve taşınması da başka atık gazlar üreterek serbest bırakıyor. Bu gazlar içinde, 100 yıllık süre zarfında ısıyı tutmada CO2'den 34 kat ve 20 yıllık süre zarfında da 86 kat daha güçlü olan metan başta geliyor.
 


Putin konuşmasında Rusya'nın engin ekolojik zenginliğine değinmeye de çalıştı. Bu zenginliğe, hayati bir şekilde karbondioksit depolayan ormanları ve turbalıkları da dahil ama görünüşe bakılırsa Kremlin, bu alanları paraya çevirmek konusunda hevesli.

Moscow Times'a göre Putin, "Sadece emisyonları azaltmak yeterli değil, sera gazlarının emilimini de hesaba katmamız gerekiyor" dedi.

Ormanlarımızla, tundralarımızla, tarım arazilerimizle ve bataklıklarımızla Rusya'nın muazzam bir potansiyeli var. Ülkemiz dünyadaki ormanlarının 5'te birine ev sahipliği yapıyor. Her yıl birkaç milyar ton karbondioksit emiyorlar.

Bu doğal rekabet avantajı sayesinde Rusya, yeni karbon ticareti pazarında dünyada lider bir rol oynayabilir ... Bu, yılda 50 milyar dolardan fazla gelire sahip olabilecek bir pazar.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU