Kovid'in "geliştirildiği" yönündeki e-posta ifşa olunca Fauci kendini savundu

"Tek sorun (e-postaların) bağlamdan çıkarılmaya gerçekten uygun olmaları"

Fauci, Kovid'in kökeniyle ilgili e-postalar konusunda kendini savundu (AP)

Doktor Anthony Fauci, koronavirüs pandemisi zirvedeyken hastalığın "geliştirilmiş" olabileceği konusunda uyarıldığı e-postaların yayımlanarak ifşa edilmesi hakkında konuştu.

ABD'nin en kıdemli enfeksiyon hastalıkları uzmanı, NewsNation'la yaptığı röportajda yazışmaların kolayca "bağlamdan çıkarılabileceği" konusunda ısrar etti.

Dr. Fauci "Tek sorun bunların gerçekten bağlamından çıkarılmaya uygun olması; yani birinin bir e-postadaki bir cümleyi diğer e-postaları göstermeden cımbızlayıp gerçekten tüm bağlam olmadan 'Dr. Fauci'den gelen bir e-postaya göre, kendisi şöyle şöyle konuştu' diyebilmesi" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Washington Post ve Buzzfeed'in bilgi edinme özgürlüğü talepleri aracılığıyla bu hafta binlerce doktorun e-postaları yayımlanmış ve bunlar pandeminin ilk aşamada nasıl ele alındığı hakkında fikir vermişti.

E-postalar arasında, Ocak 2020'de bir uzmanın Dr Fauci'ye yeni tip virüsün "olağandışı özelliklerinin" muhtemelen "geliştirildiğine" işaret edebileceğini öne sürdüğü mesaj da yer alıyor.

E-postayı gönderen Scripps Araştırma Enstitüsü araştırmacısı Kristian Andersen, sonrasındaki Twitter paylaşımlarında yazışmaların "bilimsel sürecin açık bir örneği" olduğunu ve konuyla ilgili araştırmasının laboratuvar sızıntısı teorisini çürüttüğünü belirtti.

Andersen paylaştığı bir tweet'te "Birçok kez söylediğim gibi, laboratuvar sızıntısı olasılığını ciddi şekilde düşündük. Fakat önemli yeni veriler, kapsamlı analizler ve birçok tartışma, makalemizdeki sonuçları ortaya koydu" ifadelerini kullandı.

Dün CNN yayınına katılan Dr. Fauci, e-postanın yanlış yorumlandığı konusunda da ısrar etti ve hâlâ "en muhtemel kaynağın bir hayvan türünden bir insana geçmesi" olduğuna inandığını ekledi:

Ama bunun başka kökenleri varsa başka bir neden olabileceği, bunun bir laboratuvar sızıntısı olabileceği konusunda kesinlikle açık fikirliyim.

Doktor şöyle devam etti:

Bana göre tarihsel olarak hayvan-insan etkileşiminde neler olduğuna bakarsanız, aslında bir türler arası sıçramayla uğraşıyor olmanız daha olasıdır.

Dr. Fauci "her zaman açık fikirli" olduğunu belirterek "İşte bu yüzden açıkça kökeni aramaya devam etmemiz gerektiğini söylüyorum" diye ekledi.

Pandeminin Vuhan'daki bir Çin araştırma laboratuvarında meydana gelen sızıntıyla ortaya çıktığı teorisi, son haftalarda bir kez daha tartışmalardaki yerini aldı. Pekin suçlamayı şiddetle reddetti.

Geçen hafta Başkan Joe Biden istihbarat yetkililerine, bir laboratuvar kazası sonucu başlamış olma olasılığı da dahil olmak üzere hastalığın kökenini belirleme çabalarını yoğunlaştırmalarını emretmişti.

Bilim dünyası tartışmalı teori konusunda önemli ölçüde bölünmüş durumda. Bazı uzmanlar bunun “tamamen makul” olduğunu söylerken, diğerleri bu tür teorilerin yerinin “hiç güvenilmez ile çok az güvenilir” arasında değiştiğini iddia ediyor.

NewsNation'la yaptığı röportajda Dr. Fauci, 2002'de Vuhan Viroloji Enstitüsü'ne verilen fonlara yönelik eleştirilere de yanıt verdi.

Doktor "Vuhan laboratuvarı çok büyük bir laboratuvar, milyarlarca dolar olmasa da yüz milyonlarca dolar değerinde. Bahsettiğimiz hibe 5 yıllık sürede 600 bin dolardı (yaklaşık 5,2 milyon TL)" dedi.

Fauci, “Vuhan laboratuvarında olup biten her şeye kefil olamayacağını” fakat “hayvan-insan etkileşimini incelemenin bilim insanları ve halk sağlığı çalışanları olarak yükümlülükleri” olduğunu söyledi.

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü, dünyanın “2002 ve 2003'te orijinal SARS virüsünden çok büyük yara almadığı için şanslı olduğunu” kaydetti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independence.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU