Bakan Soylu, Peker ile Tuncel arasında ilişki kurmuştu… Paylan: Soylu, Dink cinayetiyle ilgili 5 yıldır bilgi saylayarak suç işliyor

İçişleri Bakanı Soylu'nun Habertürk televizyonunda katıldığı programda Hrant Dink cinayetiyle ilgili savcılara bilgi vermesi gerektiğini söyleyen Paylan, "Soylu işlediği suçun üzerine 11 gün daha eklemiştir" dedi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dink'in 2007'de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti / Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Mayıs'ta Habertürk televizyonunda katıldığı programda organize suç örgütü soruşturması kapsamında aranan Sedat Peker'in iddialarına yanıt verdi.

Gazetecilerin sorularına cevap verirken daha çok geçmişini anlatan Bakan Soylu, Hrant Dink cinayetine ilişkin ilginç bir açıklamada bulundu. 

Dink cinayetinin faillerinden Erhan Tuncel ile Sedat Peker'i ilişkilendiren Soylu, "Erhan Tuncel ile Sedat Peker'i kim ortak yapar? Sedat Peker'e Erhan Tuncel'i kim emanet eder? Bireylerden değil bir sistemden bahsediyorum. Erhan Tuncel yıllardan beri bu ülkenin en önemli meselelerinden birisi olan Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi gözükmüyor mu? Hangi anlayış emanet eder?" ifadelerini kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Bakan Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.

Paylan'ın Soylu'nun yanıtlaması istemiyle sorduğu sorular şöyle:

Sedat Peker'in, Dink cinayetiyle ilişkisi hakkında bildiklerinizi neden yargıyla paylaşmadınız?

Erhan Tuncel'i, Sedat Peker'e kim veya hangi sisteme emanet etmiştir?

Hrant Dink cinayetini organize eden ‘sistem' hakkında bildiklerinizi yargıyla ne zaman paylaşacaksınız?

"Soylu işlediği suçun üzerine 11 daha eklemiştir"

Soylu'nun soru önergesine yanıt verip vermeyeceği bilinmiyor. Paylan, İçişleri Bakanı'nın sorulara yanıt vermeyeceği görüşünde.

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan HDP'li Paylan, "Eğer savcılara ifade verecek olsa bu kadar beklemezdi" dedi.

Bakan Soylu'nun 5 yıldır sözkonusu bilgiye sahip olduğunu savunan Paylan, "Suç olduğunu bildiğiniz bir konuyu yargıyla paylaşmamak suçtur. Soylu işlediği suçun üzerine 11 daha eklemiştir. 11 gündür savcıya herhangi bir açıklamada bulunmayan bakan suç işlemeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Garo Paylan
Garo Paylan / Fotoğraf: AA

 

Hrant Dink cinayetinin 14 yıldır karanlıkta olduğunu ve "öldür" diyenlerin henüz yargılanamadığı kaydeden Paylan, "Bir ülkenin İçişleri Bakanı Dink cinayetinin baş faillerinden biri olan Er Tuncel'in Sedat Peker'e emanet edildiğini ve bir sistem tarafından öldürüldüğünü iddia ediyorsa bu sistemin ne olduğunu ve Tuncel'i Peker'e kimin emanet ettiğini derhal savcılarla paylaşmak zorundadır. Aksi takdirde suçun ortağı durumunda olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Derhal istifa etmesi veya görevinden alınması gerekir"

Soylu'nun devre dışı bırakılacağını gördüğü için "Eğer beni azlederseniz sarayı yakarım, bildiklerimi yargı ve kamuoyuna açıklarım" tehdidinde bulunduğunu savunan Paylan, şunları kaydetti:

"Programda yalnızca Dink cinayetiyle ilgili değil, daha pek çok konuda birtakım şeyler anlattı ama söyledikleri ne yargı ne de kamuoyu tarafından bilinen şeyler değil. Dolayısıyla görevden alınması veya siyaseten azledilmesi durumunda bu çıkar ilişkilerinin hepsinin deşifre edeceğine dair diğer aktörleri tehdit ediyor. Ve bu tehditleri bir İçişleri Bakanı yapmakta. Oysa derhal istifa etmesi veya görevinden alınması gerekir. Aksi takdirde onu görevde tutanlar da suça ortak olacaklar."

Paylan, Dink ve Kutlu Adalı gibi pek çok cinayet ve uyuşturucu şebekeleri dahil birçok karanlık ilişkinin ifşa edilmesine rağmen savcıların harekete geçmemesini eleştirdi.

"Umarım Süleyman Soylu beni yanıltır"

"Memlekette yürek yemiş savcı kalmadı. Normalde bu ifşaların yüzde 1'i demokratik ülkelerde olsa savcılar derhal devreye girip gerekeni yapardı diyen Paylan, sözlerine şöyle devam etti:

Savcıların harekete geçmemesi yargımızın içinde bulunduğu acınası durumu gösteriyor. Anayasa değişikliğiyle zaten bağımsız ve tarafsız olmayan yargı tamamen bağımlı bir hale, tamamen sarayın sopası haline geldi. Savcılar da korkularından veya iktidarın güdümünde olduklarından dolayı bu konuda harekete geçmiyorlar. Dink cinayeti 14 yıldır devam ediyor ve 14 yıldır bizimle dalga geçiyorlar. Hala cinayetin arkasında hakikat ortaya çıkarılamadı. 14 yıldır ‘öldür' diyenler yargılanamadı. Aslında Dink cinayeti Türkiye'nin bir arınma davasına dönüşebilirdi ama AKP iktidarı o karanlık ittifakı ile birlikte cinayetin üzerini örttü.

Verdiği soru önergesine cevap geleceğini düşünmediğini ifade eden Paylan, "Çünkü Süleyman Soylu işine gelen soru önergelerine cevap verir işine gelmeyenlere cevap vermez. Cevap verebilen bir İçişleri Bakanı zaten o karanlık ilişkilerin tamamını ortaya döker. Dolayısıyla cevap geleceğini düşünmüyorum. Umarım Soylu beni yanıltır" diye konuştu.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU