Afrika'da can alan yanardağ zirveden görüntülendi

Patlama, risk altındaki 1,5 milyon nüfuslu Goma şehrinin binlerce sakininin tahliye edilmesine, en az 15 kişinin de ölümüne yol açmıştı

Maxar Technologies'in 25 Mayıs 2021'de yayımladığı uydu görüntüsünde Nyiragongo yanardağının zirvesi görülüyor (AFP)

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yer alan ve Afrika'nın en aktif volkanlarından biri olan Nyiragongo yanardağının zirvesinin çarpıcı görüntüleri kaydedildi.

22 Mayıs’ta Nyiragongo’da meydana gelen, kısa ama şiddetli patlama, risk altındaki 1,5 milyon nüfuslu Goma şehrinin binlerce sakininin tahliye edilmesine, en az 15 kişinin de ölümüne yol açmıştı.

Ülkenin dört bir yanına dağıtılan Gomalı yurttaşlar, evlerine dönebilmek için beklerken yetkililer tehlikenin geçmesini umut ediyor.

Bu esnada bilim insanları ve diğer ilgili uzmanlar, yanardağın çevresini, yarılmaya eğilimli bölgelerini ve zirvesini havadan ve uzaydan gözlemliyor.

Örneğin, uydu görüntüleri 22 Mayıs'ta erimiş kayaların yanardağın çatlaklarından dökülmesinin ardından, bir zamanlar bu yanardağın tepesini süsleyen lav gölünün boşaldığını ortaya çıkardı. Sosyal medyada CultureVolkan ismini kullanan bir jeolog, o görüntülerden birini Twitter hesabından paylaştı:
 


Yanardağın zirvesi şu anda kül bulutu ve yoğun volkanik gazlardan oluşan bir sis tabakasıyla kaplı. Bu aktivite tehlike teşkil etmese de uzmanların yakından kaydettiği görüntülerde epey korkutucu bir manzara göze çarpıyor.

Ülkenin doğusunda yer alan Virunga Milli Parkı'nda görevli Talent Ahereza, meslektaşlarıyla birlikte yanardağın kavurucu zirvesini gözlemlemek için uçakla araştırma gezisine çıktı.

Ahereza da zirvenin çarpıcı görüntülerini Twitter hesabından yayımladı.

 

Independent Türkçe, Forbes, Weather

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU