Trump’ın danışmanı Bolton: Körfezdeki gemi saldırılarının arkasında Nepal olacak hali yok, sorumlu İran

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton İran’ın bu aybaşında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gemilerine düzenlenen saldırının arkasında İran’ın olduğunu söyledi

Fotoğraf: Reuters

BAE’nin başkenti Abu Dhabi’de konuşan Bolton, aralarında Suudi Arabistan tankerlerinin de bulunduğu dört gemiye yönelik sabotajın arkasında İran’ın olduğunu işaret ederek; “Saldırılarda Tahran yönetiminin deniz mayınlarının kullanıldığı neredeyse kesin” dedi. 

Aralarında ABD’li uzmanların da bulunduğu beş ayrı ülkeden bir soruşturma ekibi 12 Mayıs’ta Füceyre Limanı’nda gerçekleşen saldırıları soruşturmaya devam ediyor.

 

iran gemi saldırı.jpeg
Fotoğraf: Twitter

 

İran’ın da desteklediği soruşturma henüz tamamlanmamış olsa da ABD yönetiminin şahin kanadını temsil eden isimlerden Bolton “Washington’da bu saldırılardan kimin sorumlu olduğuyla ilgili hiçbir şüphe yok” dedi.

 

BOLTON TRUMP AA.jpg
John Bolton / Fotoğraf: AA

 

Bolton; Abu Dhabi’de gazetecilere yaptığı açıklamada “Sizce saldırıları kim gerçekleştirmiş olabilir? Nepal’den birileri mi?” diye sorup uzun süreden beri Suudi Arabistan ve BAE ile ihtilaflı olan Tahran rejimini hedef aldı.

Daha önce gemilere yönelik saldırılar ile ilgili yapılan açıklamalarda sabotojlarda İran’ın parmağa olabileceği vurgulanmış; Hizbullah ve Husi isyancılara işaret edilmişti.

İran yönetimi başından bu yana yöneltilen suçlamaları kabul etmiyor.

Hatta İran Meclis Başkanlık Kurulu Sözcüsü Behruz Nimeti, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Füceyre limanında 4 gemiye yönelik yapılan sabotaj olayıyla ilgili İsrail'i suçlamıştı.

Basra Körfezi'nde tansiyon yüksek

ABD ile İran arasındaki siyasi-askeri gerilim Basra Körfezi ülkelerini tedirgin ediyor.

ABD son olarak bölgeye ek bin 500 asker gönderme kararı almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’nin aralarında uçak gemisi A. Lincoln’un da bulunduğu deniz hareket grubu ve bölgedeki askeri varlığı İran’ı rahatsız ediyor.

ABD'nin İran’a karşı alarma geçerek Körfez bölgesine askeri yığınak yapmasını, İran ordusuna ait botlara füze yüklendiğine ilişkin uydu görüntülerinin tetiklediği ileri sürülüyor.

ABD Başkanı Trump silahlı çatışmaya sıcak bakmasa ve söz konusu ABD askeri yığınağının ana amacının caydırıcılığa hizmet edeceğini düşünse de Trump yönetiminin şahin kanadında yer alan Bolton ve Pompeo gibi isimlerin gerilimin çatışmaya evrilmesini sağlayacak bir çaba içinde oldukları iddia ediliyor.

8 Mayıs 2018’de ABD Başkanı Trump’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak bilinen nükleer anlaşmadan çekilmesiyle yükselen gerilim; ekonomik yaptırımların devreye girmesiyle doruğa çıkmıştı.

Yaptırımların devreye girmesi İran ekonomisini derinden sarstı. 

Petrol ihracatının durma noktasına gelmesine ek olarak enflasyonda büyüme, işsizlik gibi göstergelerde de ciddi kötüleşme dikkat çekiyor.

İran’ın son ve en radikal adımı Hürmüz Boğazını kapatmak olduğu konuşuluyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU